Att ta fram ett bra recept på kakor eller bröd är det första steget till framgång med ett kommersiellt café. Lämplig utrustning som används i ett konditori eller bageri förbättrar produktionsprocessen, förkortar tillverkningstiden för bröd eller andra bakverk och gör det möjligt att hålla nere kostnaderna. Vilken utrustning ska du välja och vad ska du tänka på när du köper utrustning och möbler?
Att ta fram ett bra recept på kakor eller bröd är det första steget till framgång med ett kommersiellt café. Lämplig utrustning som används i ett konditori eller bageri förbättrar produktionsprocessen, förkortar tillverkningstiden för bröd eller andra bakverk och gör det möjligt att hålla nere kostnaderna. Vilken utrustning ska du välja och vad ska du tänka på när du köper utrustning och möbler?
Caféutrustning – vad ska du vara uppmärksam på?
Utrustning och möbler till ett bageri eller konditori kan delas in i olika kategorier. De viktigaste är: ugnar, kylmaskiner, möbler och övriga tillbehör.
Vad ska du vara uppmärksam på när du väljer utrustning? Först och främst utformning och storlek. Detta är de mest grundläggande egenskaperna när det gäller inköp av utrustning och val av lämpliga möbler till ett storkök.
Även om du kan inreda själv, är det bättre att anlita en specialist för att vara på den säkra sidan. En arkitekt som är specialiserad på storkök kan tala om var varje arbetsstation ska placeras. Dessutom kan planlösningen innehålla exempel på specifik utrustning för ett konditori eller café, som valts ut med hänsyn till rummets storlek och exakta mått.
En omfattande förteckning över den föreslagna utrustningen kan bifogas planlösningen. Du kan sedan hålla dig till den eller hitta annan liknande utrustning. Du har åtminstone fått en uppfattning om vilken storlek på apparaterna du behöver i ditt konditori eller bageri.
En annan viktig sak att ta hänsyn till är hälso- och miljöaspekterna. Utrustningen i ett konditori eller bageri ska vara lätt att hålla ren, så rostfritt stål är alltid ett bra val. Den är motståndskraftig, hållbar och relativt lätt att hålla ren. När det är möjligt bör du välja köksmaskiner som kan hängas på väggen eller flyttas lätt, vilket ger bättre tillgång till rengöring av golvet.
Om du har begränsad budget eller om ditt konditori eller bageri är mycket litet, är det bra att välja apparater som kombinerar flera funktioner i en och samma, så att du inte behöver köpa många olika apparater eller många möbler. Ett exempel är ett diskbänksskåp för att ställa undan tallrikar eller kastruller.
Bageriugnar – grundläggande utrustning i konditorier
För att ett konditori ska kunna få en stark kundbas och bygga upp ett gott rykte bör du ha en produktion som gör att du kan bestämma utbudet varje dag. Där kommer du ha nytta av en kommersiell ugn.
Sådan professionell utrustning kan vara en av de största, men också bästa investeringarna för ett konditori. Skillnaderna mellan en kommersiell bageriugn och en vanlig ugn är till exempel kapaciteten och funktionerna.
Bageriugnarna kan rymma upp till ett dussin bakplåtar och varje separat bakugn kan användas separat. Denna lösning gör det möjligt att tillaga olika bakverk som kräver olika temperatur samtidigt.
Vissa bageriugnar är utrustade med en jäskammare som underlättar stabil temperatur och fukt, vilket gör att du kan få en deg som håller bra kvalitet, där varje efterföljande sats kommer hålla samma kvalitet.
Ytterligare utrustning för konditori
Utrustningen bör också omfatta möjligheten att korta ner tiden för förberedelser av ingredienserna och produkterna. Sådan utrustning omfattar bland annat elektriska kavelmaskiner, vilka är en ett bra substitut till vanliga kavlar.
Om du tänker baka kakor med frukt kommer du definitivt ha nytta av en fruktskivare. En sådan gör det möjligt att hantera frukten snabbare och den ser till att frukten alltid har samma storlek. En skivare med utbytbara blad är bäst, eftersom den också kan användas för att krossa choklad till exempel.
Konditoriet kan erbjuda mycket mer än bara kakor, pajer och munkar. Med hjälp av exempelvis ett våffeljärn eller en glassmaskin kan du dessutom utöka ditt säsongsutbud.
En kaffemaskin är också något som är värt att överväga, särskilt om din lokal är tillräckligt stor för att du ska kunna ställa upp några bord för dina gäster. Även om detta inte är möjligt, kan du erbjuda kunderna kaffe som de kan ta med sig, utöver ditt standardutbud av kakor och bakverk.
-
Kyldisk – 78 L – Royal Catering – 4 nivåer – Vit – Låsbar
6290,00 kr5590,00 kr -
Våffeljärn – 1 x 1500 W – hjärtformat
2290,00 kr1990,00 kr -
Våffeljärn med LED – vridbar – 1300 W
3290,00 kr2890,00 kr -
Kyldisk – 120 L – Royal Catering – 3 nivåer – Svart/silver
10390,00 kr9590,00 kr
Vilken utrustning behöver du i ett bageri?
Bageriutrustningen kommer i många avseenden att likna den som behövs i ett konditori. Precis som ett konditori behöver ett bageri som specialiserar sig på bröd och frallor också en bageriugn, särskilt om du har för avsikt att erbjuda färskt bröd.
Ett annat exempel på utrustning som används i ett konditori, men som också fungerar i ett bageri, är en elektrisk kavel. Du behöver också mixers och köksmaskiner för att förbereda degen så att det blir möjligt att göra bröd med samma kvalitet varje gång.
Om du också ska sälja bröd behöver du definitivt en brödskärare. Helst ska du försöka hitta en enhet som är utrustad med en förpackare eller köpa en separat förpackningsmaskin.
Matmöbler för konditorier och bagerier
När du utrustar ett konditori eller ett café bör du tänka på förvaring av råvarorna. Med kylskåp och frysar kan du förvara halvfabrikat och färdiga produkter så de håller sig färska länge.
En kyldisk är en annan sak som är väl värt att tänka på, eftersom de låter dig visa upp det bästa av ditt utbud. Kunderna kan enkelt se vad som finns tillgängligt och du eller din personal behöver inte hämta bakverk från köket hela tiden.
Andra standardmöbler som bör finnas är diskbänkar, skåp för förvaring av ingredienser och porslin samt arbetsbord. Den senare kan kombinera flera funktioner, vilket hjälper dig att spara utrymme. Arbetsborden kan innehålla skåp eller kombineras med kylutrustning.
Utrustning för bagerier och konditorier – sammanfattning
Hur mycket kostar det att utrusta ett konditori eller ett bageri med rätt utrustning? Investeringen överstiger vanligtvis 100 000 kronor, men det är väl investerade pengar.
Kommersiell caféutrustning garanterar en effektiv produktion, men hjälper dig också att hålla dina kostnader nere. Bland annat tack vare att varje sats blir identisk. Om dina produkter alltid är likadana blir det lättare att uppskatta kostnaden för råvarorna.
I tillägg till den nämnda utrustningen för att baka och förvara dina produkter, behöver du också en hel del kringutrustning som knivar, kastruller, pannor, måttsatser med mera.
Dela