Du måste känna till de här 5 recepten på grundsåser! 

Dela

Det finns exakt fem grundsåser, som är basen för många rätter. De kallas därför också kärleksfullt för "modersåser" och är en viktig del av det klassiska europeiska köket. De fem grundsåserna är béchamel, velouté, espagnole, tomatsås och hollandaise. 

Was sind Basissaucen und wie werden sie hergestellt?

Dela

Det finns exakt fem grundsåser, som är basen för många rätter. De kallas därför också kärleksfullt för ”modersåser” och är en viktig del av det klassiska europeiska köket. De fem grundsåserna är béchamel, velouté, espagnole, tomatsås och hollandaise. 

De här grundsåserna utgör inte bara basen i många rätter, utan är också utgångspunkten för andra såser. Och som grädde på moset kan de kombineras med varandra när du väl har lärt dig dem! En béchamelsås som blandas med tomater ger till exempel en rosa sås, eller så kombinerar du en velouté med en espagnole så att du får du en bordelaisesås.  

Behärskar du de fem grundsåserna finns det knappt några gränser för din kreativitet och du kan lätt trolla fram en mängd olika menyer. Här kan du lära dig om hur du tillagar grundsåserna enligt de klassiska recepten:  

Recept och tillagning av en béchamel 

Béchamelsås är en av de mest välkända klassiska grundsåserna i det franska köket. Den uppfanns på 1600-talet av Francois Louis Caifau, som var kock till den franska kungen Ludvig XIV, och har fått sitt namn från kungens finansminister, Marquis Louis de Béchamel. Sauce béchamel blev snabbt till standard i det franska köket och är än idag en viktig grund till många såser och rätter. Den är basen till krämiga soppor, lasagne, mac & cheese och lämpar sig perfekt som fyllning till pajer.  

Ingredienser till en béchamelsås 

För en béchamelsås behöver du följande ingredienser:   

Att tillaga en béchamel  

Att laga en béchamelsås är relativt enkelt. Se dock till att ingredienserna blandas väl, så att du kan få en jämn konsistens. Så här förbereder du grundsåsen:   

Tips för den perfekta béchamelsåsen: Om såsen är för tjock, späd ut den med lite mjölk eller vatten. Om den är för tunn kan du få den att bli tjockare med mjöl eller stärkelse eller genom att låta den puttra längre. Nu för tiden finns många varianter av béchamelsåsen, som du kan förfina med olika ingredienser som ost, senap, örter eller kryddor, beroende på smak och syfte. 

Recept och tillagning av en veloutésås, den vita grundsåsen 

Veloutésåsen, eller sammetsåsen, har sitt ursprung i 1700-talet, och utvecklades av den franske kocken François Louis Vatel som en vidareutveckling av béchamelsåsen. I motsats till béchamel består en veloutésås inte av mjölk, utan av en klar kött-, fisk- eller grönsaksbuljong. Veloutésåser passar bra till vitt kött, fisk och grönsaksrätter och passar även som bas för andra såsvarianter. 

Ingredienser till en veloutésås 

För en velouté behöver du följande ingredienser:  

Att tillaga en velouté  

Den här grundsåsen lagar du på bara några få steg:  

Tips för den perfekta veloutén: Rör om grundsåsen långsamt och jämnt för att undvika att den bränner och klumpar sig. Förfina den mångsidiga såsen med olika örter och kryddor utefter din egen smak och vad du ska använda såsen till.  

Recept och tillagning av en espagnole, den bruna grundsåsen  

Espagnolesås går tillbaka till 1700-talet och blev populär i Frankrike under kung Ludvig XIV:s regeringstid. Namnet ”Espagnole” kommer från det spanska ursprunget till tomatpurén, som är en viktig del av såsen. Eftersom den är väldigt smakrik på grund av tillsatsen av köttbuljongen, passar espagnolen bra till stekar och vilträtter eller fungerar som bas för demi-glace. 

Ingredienser till en espagnole 

För en espagnole behöver du följande ingredienser:   

Att tillaga en espagnole 

Ta din tid att tillaga espagnolen så att den här grundsåsen kan utveckla sin smakintensitet. Så här går du tillväga:   

Tips för den perfekta espagnolen: Använd färska örter som timjan, lagerblad och persilja eller till och med vin eller sherry för att ge grundsåsen mer smak. Passera espagnolen genom en fintrådig sil för att ta bort eventuella klumpar eller grova bitar.  

Recept och tillagning av en tomatsås    

Tomatsås är också en av grundsåserna. Historien om tomatsås, även känd som marinarasås, går tillbaka ända till 1500-talet. Den här grundsåsen uppfanns troligen i Neapel och spreds så småningom över hela Europa från 1700-talet. Under den här tiden förfinades receptet genom att tillsätta olika kryddor och örter som basilika, vitlök och oregano. 

Idag finns det otaliga varianter av tomatsås, från enkla, klassiska recept till komplexa gourmetvarianter. Som grundsås är tomatsås basen en självklar del av många rätter, som pasta, pizza och grytor eller soppor. 

Ingredienser till en tomatsås 

För en tomatsås behöver du följande ingredienser:   

Att tillaga en tomatsås 

Att laga en tomatsås är enkelt, men den kräver en hel del hackande. Så här gör du: 

Tips för den perfekta tomatsåsen: För en mer intensiv tomatsmak, ha i ytterligare en liten mängd tomatpuré. Du kan också förfina tomatsåsen med färska örter som timjan eller rosmarin, beroende på din smak.  

Recept och tillagning av en hollandaise 

Den omnämns för första gången redan på 1600-talet. Ursprunget till denna grundsås är dock omtvistat, och både Frankrike och Holland hävdar att såsen från början var deras. Vissa källor tyder på att namnet ”hollandaise” faktiskt kommer från ”holländsk sås” och att den fördes till Frankrike av holländska invandrare. Andra källor uppger dock att såsen har sitt ursprung i Frankrike och namnet syftar på tillredningsmetoden. 

Oavsett ursprung har hollandaise varit en populär sås i det franska och internationella köket i århundraden. Den kännetecknas av sin sammetslena konsistens och rika smak. Den passar särskilt bra till sparris, pocherade ägg eller fisk. 

Ingredienserna till en hollandaise 

Till en hollandaisesås behöver du följande ingredienser:  

Att tillaga en hollandaisesås  

Att tillaga en sauce hollandaise kräver en hel del uppmärksamhet och tålamod. Annars riskerar du att såsen inte tjocknar eller överkokar. Så här går tillagningen till:   

Tips för den perfekta hollandaisesåsen: Använd rumstempererade färska ägg. Använd ett vattenbad för att undvika att den kokar över eller bränns vid. Stäng av spisen medan du tillsätter smöret för att undvika att såsen överhettas.  

Lär dig konsten att tillaga de fem grundsåserna 

Grundsåserna är basen till en uppsjö av rätter och påverkar avsevärt smaken och konsistensen på en maträtt. Att känna till de olika grundsåserna, deras ingredienser, hur man förbereder dem och hur man använder dem hjälper dig att laga mat mer effektivt och enkelt. När du väl behärskar de fem grundsåserna kommer du också att ha bättre kontroll över smaken och konsistensen på en maträtt. 

Har den här artikeln varit till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Oförglömliga nyårsdrinkar för en strålande kväll

Det nya året står precis inför dörren! Förutom bubbel finns en mängd olika nyårsdrinkar som bidrar…

Läs mer

Vad är vattenhårdhet, hur kontrollerar man den och hur avhärdar man vatten?

När det bildas kalk på kranen, vattenkokaren och andra ytor beror det på hög vattenhårdhet. Vad…

Läs mer

Utrustningen som gör succé när du ska starta café eller bageri

En sak är säker. Med läckra kakor, tårtor och aromatiskt kaffe kan du locka gäster till…

Läs mer

Användningsområden för olika sorters termosbehållare inom catering

Föreställ dig en höstfest utomhus där det serveras en värmande soppa. Visst låter det mysigt? Värmebehållare…

Läs mer