Sugen på något sött i värmen? Då har vi precis rätt lösning för dig... glass, såklart! I sommarvärmen har du en perfekt ursäkt att sätta Royal Caterings glassmaskin på prov. Vår kock Michał testade efter sin egen smak och trollade fram en iskall schwarzwaldtårta med Oreos.
Sugen på något sött i värmen? Då har vi precis rätt lösning för dig… glass, såklart! I sommarvärmen har du en perfekt ursäkt att sätta Royal Caterings glassmaskin på prov. Vår kock Michał testade efter sin egen smak och trollade fram en iskall schwarzwaldtårta med Oreos.
Ice Ice Baby: Dags att svalka sig!
Vårt testobjekt: Glassmaskinen RC-CICM12 från Royal Catering. Med hjälp av den fixar Michał en läcker efterrätt – en Schwarzwaldtårta med Oreos.
Ingredienser:
- 500 ml mjölk
- Frön från en vaniljstång
- 8 äggulor
- 150– 200 g socker
- 250 ml grädde
- Mascarponekräm
- Lite cognac (eller brandy)
- Oreokakor
Koka först upp mjölken med vaniljmassan. Vispa sedan ihop äggulorna med sockret. Tillsätt nu långsamt den kokta mjölken och fortsätt röra hela tiden. Koka sedan kort i vattenbad (en gryta med kokande vatten) under konstant omrörning tills blandningen tjocknar något. Sila och låt svalna. Vispa grädden och blanda med mjölk-/äggblandningen. Häll blandningen i glassmaskinen och vänta tills blandningen blir fastare. Förbered resten av ingredienserna under tiden.
Separera först kakorna från fyllningen. Smula sönder kakorna grovt och vispa grädden med ett par matskedar mascarpone. Kärna ur körsbären, strö över rikligt med socker och häll gärna över lite Schwarzwalder körsbärsbrännvin. Alla andra sorters konjak eller brandy funkar också. Michał har vakuumförseglat körsbären för enkelhetens skull, men en glas- eller plastbehållare fungerar precis lika bra. Låt körsbären dra i minst en timme. När glassen har tjocknat efter ungefär 30– 40 minuter, smula ner några Oreokakor och fortsätt röra om i några minuter till. När glassen är klar, börja sätta ihop desserten.
Lägg en näve krossade kakor i en liten rund tårtring. Toppa med lite vispad grädde och lägg på ytterligare ett lager kakor. Häll nu i några matskedar färsk glass från glassmaskinen. Tillsätt slutligen mer kaksmulor innan du försiktigt sätter de smaksatta körsbären ovanpå desserten. Ta nu bort formen. Voilà! Den här spektakulära desserten lagar du till hemma på bara 30–40 minuter!
Är det värt att köpa en glassmaskin?
Till sist bara några ord om de praktiska aspekterna av RC-CICM12: Den är utan tvekan designad för hemmabruk. Med sina kompakta mått och en generös 1,2-liters skål räcker den till en familj på tre. Med den här maskinen kan du trolla fram hemmagjorda desserter som ingen i din familj kan motstå. Och du kommer inte att hitta ett enklare sätt att uppnå den perfekta glasskonsistensen.
Jobbar du inom gastronomi? Föreställ dig följande scenario: Du driver en liten bistro med utsökt mat. På menyn har du en efterrätt av whiskymousse och mörk chokladtårta med delikata mandelbiskvier. Till det har du en kaffegelato. Baserat på din försäljningsrapport vet du att du säljer högst 8–10 sådana desserter per dag. Här lönar det sig att köpa en liten glassmaskin. Här handlar det givetvis inte om någon glasskiosk på strandpromenaden. Men Michał har också en rekommendation på det området, mjukglassmaskinen RCSI-18 från Royal Catering.
Michał Orłowski – chefskock för renommerade restauranger i Sydney och Warszawa. Erfaren och professionell gästgivare. Michał började sin gastronomiska resa redan i tonåren. På somrarna arbetade han som bartender och upptäckte sin kärlek till gastronomi. Under åren skaffade han sig många erfarenheter, fördjupade sina kunskaper och fulländade sitt hantverk.
2007 reste han till Australien där han finslipade sina kunskaper. Efter hemkomsten var han köksmästare på restaurangen Lars, Lars & Lars i Poznań. Han delar med sig av sina kunskaper och praktiska tips på YouTube-kanalen Chef’s Gear.
Dela