Med en multicooker, även kallad multikokare, kan du enkelt fixa fram läckra rätter på nolltid. Multikokare är mångsidiga apparater som även funkar som slow cookers, tryckkokare, ångkokare, riskokare, stekgrytor eller som alternativ för varmhållning. Dessutom har vissa modeller ytterligare funktioner som yoghurttillverkning eller sous-vide-matlagning. Läs den här artikeln för några fantastiskt goda multicooker-recept!
Med en multicooker, även kallad multikokare, kan du enkelt fixa fram läckra rätter på nolltid. Multikokare är mångsidiga apparater som även funkar som slow cookers, tryckkokare, ångkokare, riskokare, stekgrytor eller som alternativ för varmhållning. Dessutom har vissa modeller ytterligare funktioner som yoghurttillverkning eller sous-vide-matlagning. Läs den här artikeln för några fantastiskt goda multicooker-recept!
Multikokare är perfekta för att tillaga en mängd olika rätter, till exempel:
- Långsamma läckerheter som gulasch, biff stroganoff eller kycklingcurry
- Tomat- eller pumpasoppor och rejäla lins- eller kycklinggrytor
- Sidorätter som risotto, paella eller stekt ris
- Ångade grönsaks- och fiskrätter
- Festliga favoriter som rostbiff eller skinkrostbiff
- Desserter som äppelpaj eller risgrynsgröt
I den här artikeln går vi igenom våra tre favoritrecept för multikokare, men först ska vi ta reda varför det är värt att investera i en multikokare.
Vilka är fördelarna med en multicooker?
Multikokare har många fördelar som gör matlagningen roligare, mer okomplicerad och bekvämare. Här är våra fem främsta anledningar till varför en det är värt det för dig att skaffa en multicooker:
- Snabbt: Med en multicooker kan du laga dina måltider snabbare eftersom du kan laga olika komponenter i en apparat. Vissa modeller har även en tryckkokningsfunktion.
- Mångsidigt: En multikokare kombinerar olika funktioner i en och samma enhet och är lämplig för en mängd olika rätter. Du kan till och med baka tårtor i multikokaren!
- Enkelt: De flesta enheter kommer med förinställda program, är lätta att använda och kräver inga speciella matlagningsfärdigheter.
- Hälsosamt: En multicooker möjliggör skonsam tillagning av mat och bevarar värdefulla näringsämnen.
- Energibesparande: En multicooker fungerar mer effektivt än konventionella spisar, vilket gör att du kan spara energi och pengar.
På det stora hela är en multicooker alltså en praktisk och mångsidig köksapparat som hjälper dig att laga dina måltider snabbt, hälsosamt och enkelt.
Tre multicooker-recept för läcker familjemat
Vi har testat olika multicooker-recept, och de här tre recepten har övertygat oss så mycket att vi vill dela med oss av dem till dig. Alla tre recept går snabbt att tillaga och du behöver bara några få ingredienser. Ge dem en chans och förundras över multikokarens mångsidighet!
1. Mac and cheese på 5 minuter
Mac and cheese – makaroner med ost – är en klassiker i det amerikanska köket, och på bara 5 minuter har du den här läckra och krämiga maträtten på middagsbordet:
Ingredienser:
- 500 g makaroner
- 700 ml kycklingfond
- 300 ml grädde
- 60 g smör
- 400 g riven ost (mozarella, cheddar, gruyère)
- Salt och peppar
Tillagning:
- Lägg makaronerna i multikokaren med kycklingfond, hälften av grädden och en nypa salt och tryckkoka sedan i 4 minuter.
- Tillsätt försiktigt smör och resterande grädde. Rör ner osten tills den smält. Krydda med peppar och servera!
2. Multicooker-gulasch på 45 minuter
Gulasch är en klassisk husmansrätt. Den smakar himmelskt när den tillagas på rätt sätt, men detta tar vanligtvis flera timmar. Som tur är går multicooker-gulasch mycket snabbare och är precis lika gott!
Ingredienser:
- 800 g kött för gulasch (nötkött, fläsk eller blandat)
- 4 medelstora lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 1 l nötköttsbuljong
- Olja
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk sött paprikapulver
- 2 lagerblad
- Salt och peppar
Tillagning:
- Skär köttet i lagom stora grytbitar, skala och tärna lök och vitlök, skala morötter och skiva tunt eller skär i små bitar.
- Välj stekprogrammet, förvärm multikokaren och fräs sedan i följande ordning köttet, tomatpurén, löken och vitlöken.
- Tillsätt de återstående ingredienserna och tryckkoka i 40 minuter, krydda efter smak och avnjut!
3. Snabb och kryddig chili con carne med multikokare
Vi fortsätter vår resa med ett tredje, hetare recept från multikokaren, en kryddig chili con carne:
Ingredienser:
- 500 g nötfärs
- 2 lökar
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 1 burk kidneybönor, sköljda och avrunna
- 1 burk krossad tomat
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk chilipulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprika
- Salt och peppar efter smak
- Koriander och lime
- Crème fraîche eller gräddfil
Tillagning:
- Tärna lök, paprika och vitlök.
- Välj stekläge och stek köttfärsen.
- Tillsätt lök, vitlök, paprika och kryddor och fräs allt i ytterligare 2 till 3 minuter.
- Tillsätt kidneybönor och konserverade tomater och rör om allt väl. Tillsätt lite vatten eller buljong efter behov.
- Växla till kokläget på multikokaren och ställ in timern på 30 minuter.
- När tiden har gått serverar du din chili con carne med en skvätt lime, lite koriander och en klick färsk crème fraiche eller gräddfil.
Förutom de här enkla recepten kan du även använda multikokaren för mer komplexa rätter. Så om du letar efter ett bekvämt sätt att laga läckra måltider till familjen är en multicooker verkligen värd att fundera på. Var noga med att kolla programmen när du köper en multicooker.
Vanliga frågor
Hur fungerar en multicooker?
En multicooker har i regel ett hölje, en löstagbar innergryta, ett lock med en tätningsring och ett värmeelement. Vissa modeller kommer också med olika tillbehör som ånginsatser, omrörningsvispar eller måttkoppar. Innergrytan är vanligtvis gjord av rostfritt stål eller belagd aluminium och har en non-stick beläggning. Under den ligger värmeelementet.
En multicooker erbjuder olika funktioner som att ångning, stekning, kokning, bakning och varmhållning. Det finns också multikokare med ytterligare funktioner som yoghurttillverkning, sous-vide-tillagning eller slow cooking. Manövreringen sker vanligtvis via en display och kontrollknappar. Sammantaget är en multicooker en oerhört mångsidig köksapparat som förenklar, underlättar och påskyndar tillagningen av måltider.
Kan en multicooker ersätta andra köksmaskiner?
En multicooker kan absolut ersätta en mängd olika köksapparater. Inte alla dock! Beroende på modell och funktioner kan du använda en multikokare istället för en riskokare, ångkokare, långsamkokare, fritös eller ugn. Men det finns också vissa uppgifter som en multicooker inte klarar av! Den klarar till exempel inte riktigt av att baka mer ambitiösa tårtor eller pajer. I slutändan beror vilka köksmaskiner en multicooker kan ersätta i ditt kök alltså på dina individuella behov och matlagningsvanor.
Är multikokare lätta att rengöra?
Att rengöra och underhålla en multicooker är enkelt. Främst för att de oftast har löstagbara och diskmaskinssäkra delar. Läs dock alltid bruksanvisningen för att säkerställa att du inte skadar några ömtåliga delar. Rengör multikokaren regelbundet för att öka dess livslängd och upprätthålla hygieniska standarder.
Dela