Få igång surret kring din bivänliga trädgård!

Dela

Skapa en livsmiljö för bin med en bivänlig trädgård, så tackar de ihärdiga små arbetarna dig genom att pollinera dina växter. Ett ledsamt faktum är tyvärr att bina hittar allt färre grönområden för att förse sig med näring, vilket är anledning nog att motverka detta och bidra till att de mer än 250 biarterna i Sverige fortsätter att flitigt pollinera våra växter i framtiden.

Bienengarten

Dela

Skapa en livsmiljö för bin med en bivänlig trädgård, så tackar de ihärdiga små arbetarna dig genom att pollinera dina växter. Ett ledsamt faktum är tyvärr att bina hittar allt färre grönområden för att förse sig med näring, vilket är anledning nog att motverka detta och bidra till att de mer än 250 biarterna i Sverige fortsätter att flitigt pollinera våra växter i framtiden.

Vad är en bivänlig trädgård?

Är inte varje trädgård, möjligtvis med undantag för en stenträdgård, en bivänlig trädgård? Tyvärr är svaret på den frågan nej. Inte varje blomma eller perenn har nektar till bin eftersom många är konstgjorda och främst ser vackra ut. Om du vill skapa en bivänlig trädgård ska du plantera blommor som lockar bin, och som kanske ser ännu vackrare ut! Om du vill göra något utöver det, gör då en del av din välklippta gräsmatta till en äng för bin, som förutom sina glada färger också ger mer plats för ”dina” bin.

Därför ska du skapa en trädgård för bin

Mångfald eller variation är viktigt för en bivänlig trädgård, så att den kan föda bin året runt med olika växter. Dessutom kommer du med en balanserad plantering att ha ett hav av blommor i din trädgård under en stor del av året. Kanske kommer de första vårtecknen i form av vinterakoniter eller krokusar. Till sommaren blommar lavendel, linblommor, salvia, solhatt och löjtnantshjärta. När hösten gör sitt intåg kan det vara dags för eller sedum och astrar. Du hör själv att en bivänlig trädgård har gott om potential!

Hur mångsidig din trädgård än är så är fördelarna som din biträdgård erbjuder dig och miljön lika omfattande:

Vad bör du tänka på när du skapar en trädgård för bin?

I grund och botten står och faller en framgångsrik bivänlig trädgård med valet av växter. Kanske finns det redan några av de surrande krabaterna i dina blomsterbäddar och rabatter men det finns säkert också några blommande växter som bina inte kan komma till. Om du har möjligheten så ersätt dem med bivänliga blommor eller växter. Det här kommer du förmodligen att tycka är svårt med en eller två plantor, men kanske är ett första steg att först fylla luckor med bivänliga exemplar och sedan successivt byta ut de plantor som är oanvändbara för bin.

En bivänlig trädgård betyder mångfald. Ju fler olika växter som trivs i din bädd, desto mer mångfald har du för olika sorters bin. Det finns trots allt över 250 arter av bin som alla har olika preferenser. Utbudet är enormt. Oavsett om det är bivänliga perenner, fruktbuskar som hallon eller björnbär, blommor eller vilda örter, så finns ett enormt urval av olika växter som du kan göra din trädgård bivänlig med. Här hittar du bara ett litet urval:

Kanske vill du odla grönsaker i din trädgård förutom blomrabatter och biväxter? I så fall kan du låta bina komma till blommorna för att hjälpa dem att pollinera. Zucchini, pumpor, tomater och gurkor är blomrika växter som berikar din och binas kost. 

Ett tips: Bekämpningsmedel eller växtskyddsmedel hör inte hemma i en biträdgård och inte heller när du odlar grönsaker. Om du vill skydda dina grönsaker från till exempel bladlöss, så är nässelvatten perfekt för detta. Lägg dem i en försluten gryta med lite vatten. Du kan säkert hitta nässlan i din trädgård eller i naturen. Du kan också använda nässelvatten som naturligt gödsel för dina bibäddar.

Håll din bivänliga trädgård blommande under en stor del av året. De flesta blommor och växter blommar bara kort, men mer intensivt. När du väljer blommor och buskar ska du vara uppmärksam på när de blommar. Medan krokusar och snödroppar ger den första nektarn, är solrosor och astrar bara pålitliga leverantörer av nektar på sensommaren eller hösten. Förresten erbjuder solrosor inte bara bin och humlor gott om nektar och pollen, när solrosfröna är mogna lockar de även fåglar till trädgården!

Bin behöver vatten för att kyla bikupan. Det är därför det är vettigt att alltid ha en skål med vatten redo i trädgården. Lägg små träbitar i skålen så att bina kan hålla i dem när de hämtar vatten eller suga vattnet direkt från träbitarna. Om de faller i vatten drunknar bin lätt.

Maskiner som du behöver för din biträdgård

Om du redan har en trädgård kommer grundutrustningen inte att skilja sig mycket. Du behöver sekatör, en trädgårdsspade eller en hacka till varje bädd. Om du skapar en biäng, kompletterar du din gräsklippare med en höggräsklippare, men använd den bara sparsamt. Förresten är det klippta gräset idealiskt som näringsrik kompost eller för att samla in dem i en kompostbehållare. Om du har träd eller buskar är en trädgårdskvarn bra för att bearbeta sticklingarna för kompost.

Om du täcker marken i din bivänliga trädgård med kompost så håller fukten längre. Använd droppslangar för vattning av större bäddar. Slangarna släpper ut vattnet nära marken och mindre av det avdunstar. Det betyder att du behöver vattna mindre, särskilt på sommaren. Vissa växter som zucchini , tomater eller pumpor gillar inte fukt på bladen så här är det också idealiskt att använda droppslangar.

Vatten är dyrbart, speciellt om man vill förse många växter med det på sommaren. Om grundvattenytan inte är för djup kan du ta upp vattnet ur marken med en djupvattenpump. Eller så kan du samla vatten i en regnvattentank under perioder när det regnar mer. Detta är ett annat sätt att dra ner på kostnaderna för att vattna din bivänliga trädgård.

Om du väl har fått igång surret i din bivänliga trädgård kanske du vill utöka den med en bikupa? Visst behöver du en del kunskap som du måste skaffa dig och lite basutrustning, men varför skulle du inte kunna ha direkt nytta av din bivänliga trädgård själv? Du kan hitta många produkter för biodling som honungsslungor eller pollentorkar i expondos onlinebutik!

Vanliga frågor – vad du alltid velat veta om bivänliga trädgårdar?

Har du fler frågor? Vi har sammanställt några svar åt dig. Men i slutändan finns det mycket att upptäcka i en trädgård för bin. Utforska och ta reda på mer idag!

Har vet jag om en växt är bivänlig?

Vi nämnde några i början av artikeln, men det finns förstås betydligt fler. Många växter i trädgårdshandlar är nu märkta som bivänliga, annars kan man fråga i affären direkt vilka blommor de rekommenderar. Det finns även bivänliga fröblandningar för biängar som är märkta därefter.

Vilka perenner är bivänliga?

Det finns en mängd olika bivänliga perenner som passar din biträdgård och det skulle ta för lång tid att nämna allihop, så här är bara ett litet urval: lungört (från mars), ögonblomma (juni-oktober), kattmynta, lavendel eller sedum. Se till att perennerna är tåliga så att du och dina bin kan njuta av dem i flera år.

Kan man plantera bivänliga växter på balkongen?

Ja, men när du köper dem så se till att plantorna lämpar sig för krukor eller behållare, som kattmynta, blåklockor, lavendel, eldkrona, vårljung, salvia och mycket mer.

Har den här artikeln varit till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Torkning av fuktiga väggar: en översikt över alla tekniker

Stormar, ett förfallet tak, trasiga vattenledningar eller dålig ventilation? Det finns många anledningar till fukt i…

Läs mer

De viktigaste uppgifterna i din trädgård på vintern

En trädgård på vintern ligger tyst, sömnig, vacker och kanske till och med täckt av ett…

Läs mer

Hur en bubbelpool förändrar ditt liv – 10 fördelar för kropp och själ 

Vem älskar inte ett varmt bad under kalla dagar, plus en lugnande massage? Och allt detta…

Läs mer

Hur tar man bort ogräs? De bästa metoderna för ogräsbekämpning i en överblick!

Det växer snabbt, det växer över andra växter och berövar jorden på näring och vatten –…

Läs mer