Vad är vattenhårdhet, hur kontrollerar man den och hur avhärdar man vatten?

Dela

När det bildas kalk på kranen, vattenkokaren och andra ytor beror det på hög vattenhårdhet. Vad menas egentligen med det? Ta reda på det i vår artikel! Vi beskriver hur man kontrollerar vattnets hårdhet, hur man avhärdar vatten och fördelarna med mjukt vatten.

Wasserhärte

Dela

När det bildas kalk på kranen, vattenkokaren och andra ytor beror det på hög vattenhårdhet. Vad menas egentligen med det? Ta reda på det i vår artikel! Vi beskriver hur man kontrollerar vattnets hårdhet, hur man avhärdar vatten och fördelarna med mjukt vatten.

Hårt vatten – vad är det och hur uppstår det? 

Anledningen till fenomenet är det hårda vattnets sammansättning. Det innehåller för stora mängder lösliga kalcium- och magnesiumjoner. Dessutom innehåller vattnet även en liten andel järn- och manganjoner. 

Mer specifikt beror vattenhårdheten på innehållet av karbonater, bikarbonater, klorider, sulfater och silikater av ovanstående grundämnen. Beroende på typen av salt finns det två typer av hårdhet: karbonathårdhet, eller tillfällig hårdhet, och icke-karbonat hårdhet, även kallad permanent hårdhet. Deras summa bildar den totala hårdheten eller den allmänna hårdheten. 

Tillfällig vattenhårdhet uppstår när kalcium- och magnesiumkarbonater och deras bikarbonater finns i vattnet. Dessa föreningar är termiskt instabila. Som ett resultat bildas en kolhaltig fällning under inverkan av temperaturen, därav termen ”tillfällig”. 

Å andra sidan är vatten permanent hårt när det innehåller betydande mängder sulfater, klorider, nitrater och andra lösliga kalcium- och magnesiumjoner. Till skillnad från karbonathårdheten stannar de nämnda salterna kvar i vattnet efter kokning. 

Man skiljer också på hårdheten beroende på vissa sorters innehåll i saltet: 

Var kommer hårt vatten ifrån egentligen? Detta beror på miljöförhållandena där det utvinns. Beroende på miljön kommer vattnet nämligen i kontakt med stenar, mineraler och andra material som lämnar spår i det. Detta kan observeras särskilt tydligt i djupa vatten, som är rika på olika mikro- och makroelement. Vattnet från våra kranar kommer ofta från djupa vattenkällor. Naturligtvis är de ordentligt rengjorda och tillverkade, men de innehåller fortfarande en betydande mängd kalcium- och magnesiumjoner. 

Hur kontrollerar man hårdheten i vatten?

Du kan bestämma mängden mineraler i kranvattnet genom att testa det. För professionell testning skickar du dem till hygien- och hälsoinrättningar samt specialiserade laboratorier. Om du vill kontrollera vattnets hårdhet hemma har du två metoder tillgängliga. Du kan antingen använda en testremsa eller utföra ett dropptest. 

Den första metoden är enkel och billig. Allt du behöver är en testremsa som du placerar i ett prov av kranvatten i några minuter. När tiden har gått ändrar den färg och ger information om vattnets hårdhetsgrad. Det finns vanligtvis en förklaring fäst vid remsan för att hjälpa dig tolka resultatet. Tester av denna typ är dock inte särskilt exakta och ger bara en allmän uppfattning om huruvida vattnet är hårt eller mjukt. 

En mer exakt metod är dropptestet. Det är lite dyrare, men lika lätt att göra. För att göra detta behöver du ett provrör med kranvatten i den mängd som anges av tillverkaren. Tillsätt gradvis droppar av beredningen. Om vätskan ändrar färg avslutar du testet. Antalet droppar anger vattnets hårdhet. 

Vanliga tester skiljer sig ofta åt i de enheter som bestämmer halten löst salt. Du hittar följande enheter: 

Få en överblick: tabellen för vattenhårdhet 

Tabellen nedan visar vattnets hårdhet i de tidigare nämnda enheterna. 

Vattenhårdhet  mval/lmmol/lTyska graderEngelska grader Franska graderAmerikanska grader
Mycket mjukt0-1,780-0,890-50-6,230-8,90-89
Mjukt1,78-3,570,89-1,795-106,23-12,58,9-17,989-179
Medelhårdhet3,57-5,351,79-2,6810-1512,5-18,7317,9-26,8179-268
Avsevärd hårdhet 5,35-7,132,68-3,5715-2018,73-24,9626,8-35,7268-357
Hårt7,13-10,703,57-5,3520-3024,96-37,4535,7-53,5357-535
Mycket hårtöver 10,70över 5,35över 30över 37,45över 53,5över 535

Hur mjukar man upp vatten? 

Om dina tester visar att ditt kranvatten är mycket hårt kan du avhärda det. För att uttrycka det enkelt ersätter denna process magnesium och kalcium med ofarligt natrium. Hur gör man det? För detta bör du köpa en vattenavhärdare

Så här fungerar vattenavhärdare

Dessa enheter använder ett speciellt jonbytarharts för uppmjukning. Vanligtvis är dessa gelkulor mättade med positiva natriumjoner. 

Du kopplar vattenavhärdaren till vatten- och avloppssystemet. Installera den direkt efter huvudventilen eller före en specifik enhet, till exempel en kaffemaskin eller tvättmaskin. När hårt vatten strömmar genom systemet kommer det i kontakt med jonbytarhartset. Positiva kalcium- och magnesiumjoner binds i mjukningsmedlet och ersätts av natriumkatjoner. För att säkerställa att hartset inte förlorar sin effektivitet tillsätter de saltlösning, en lösning av vatten och salt, med jämna mellanrum. 

Natriumhalten i avhärdat vatten uppfyller de krav som krävs för dricksvatten. Men om du äter en lågnatriumdiet bör du använda ett system med filter för omvänd osmos. Det betyder att vattnet inte bara är kristallklart utan även mjukt.

Anslut ett vattenfilter till avhärdaren för att ta bort järn och mangan från vattnet. Föroreningar i form av sand, bitar av rost samt för högt järn- och manganinnehåll bidrar till att man måste byta ut hartset oftare. I värsta fall kommer din enhet att skadas. Vilket vattenfilter du använder exakt beror på typen av förorening. 

Att mjuka upp vatten har många fördelar

Om vattnets hårdhet är för hög har det en rad nackdelar. Det försvårar många områden i vardagen, från matlagning till hygien till ekonomi. Att avhärda ditt vatten kommer att förhindra ett antal av dessa potentiella problem. 

Hårdhetsgraden påverkar vattnets smak. Om den till exempel innehåller mycket magnesiumsalter har den en bitter smak. Detta kommer att påverka maten och dryckerna du lagar. Men om du använder mjukt vatten kommer de att utveckla sin fulla arom. 

För mycket av magnesium- och kalciumsalter utgör en fara för hushållsapparater. De är huvudorsaken till kalkavlagringar, vilket skadar tvättmaskinens gummielement, minskar vattenkokarens värmeeffekt eller täpper till kaffemaskinens rör. Mjuka upp ditt vatten, förläng livslängden på dina enheter och undvik dyra reparationer eller nya inköp. 

Kalkavlagringar driver också upp uppvärmningskostnaderna. De sätter sig i pannor och energin som krävs för att nå önskad temperatur ökar. Resultatet är upp till 20% högre kostnader jämfört med mjukt vatten, vilket förhindrar avlagringar. 

Använd avhärdat vatten och använd mindre tvättmedel. Kalcium- och magnesiumjoner gör tvättmedel mindre lösliga i vatten. Deras rengöringsförmåga minskar och rester blir kvar på kläderna. Dessutom måste du använda mer vatten för att ta bort orenheter.  

Hårt vatten är anledningen till att din hud torkar ut snabbare. Du måste använda mer krämer för att hålla den återfuktad. Om du använder mjukt vatten kan du undvika detta problem. Det är också mycket skonsammare, vilket t.ex. är särskilt viktigt när man tar hand om spädbarn. 

Välj mjukt vatten – det är det värt! 

Vattnets hårdhet är något som ofta underskattas. Den berör många aspekter av både det privata och professionella området. Mjuka upp ditt vatten och använd mjukt vatten. Du förbättrar inte bara ditt välbefinnande, du sparar dessutom mycket pengar. 

Har den här artikeln varit till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Vad är vattenhårdhet, hur kontrollerar man den och hur avhärdar man vatten?

När det bildas kalk på kranen, vattenkokaren och andra ytor beror det på hög vattenhårdhet. Vad…

Läs mer

Utrustningen som gör succé när du ska starta café eller bageri

En sak är säker. Med läckra kakor, tårtor och aromatiskt kaffe kan du locka gäster till…

Läs mer

Användningsområden för olika sorters termosbehållare inom catering

Föreställ dig en höstfest utomhus där det serveras en värmande soppa. Visst låter det mysigt? Värmebehållare…

Läs mer

5 snabba keto-recept för ett delikat sätt att gå ner i vikt

För att gå ner i vikt rekommenderar kostexperter ofta att dra ner på socker och fett.…

Läs mer