Få igång bilen igen – så byter du bilbatteriet på bara 3 steg!

Dela

Plötsligt startar inte bilen – batteriet är tomt och tanken på verkstadskostnader gör sig påmind. Att byta bilbatteri är ofta förvånansvärt enkelt och kan göras själv med bara några få steg. Med rätt verktyg kan du byta ut det gamla batteriet mot ett nytt och vara redo att köra igen på nolltid. Läs hur här!

Dela

Plötsligt startar inte bilen – batteriet är tomt och tanken på verkstadskostnader gör sig påmind. Att byta bilbatteri är ofta förvånansvärt enkelt och kan göras själv med bara några få steg. Med rätt verktyg kan du byta ut det gamla batteriet mot ett nytt och vara redo att köra igen på nolltid. Läs hur här!

När behöver du byta bilbatteriet?

Precis som många andra delar i din bil kan batteriet sluta fungera någon gång. För frekvent urladdning, mekanisk skada, dålig anslutning eller helt enkelt tidens gång gör att batteriet slutar fungera. Men när är rätt tidpunkt att göra förändringen?

Det finns olika uppfattningar om när det är nödvändigt att köpa ett nytt batteri. Att byta regelbundet efter en viss tid är en variant. Som regel håller ett batteri i genomsnitt cirka 4 till 6 år. Att underhålla dem regelbundet förlänger deras livslängd.

Ett annat alternativ är att uppmärksamma de första tecknen på prestationsbortfall. Om du märker ett fall i motorvarvtalet vid start, särskilt på natten, är detta ett tecken på att batteriet inte ger tillräckligt med ström. Eller så kan du kontrollera halvljusstyrkan. Slå bara på tändningen utan att starta motorn. Betydligt svagare ljus indikerar låg laddningsnivå.

Båda metoderna är dock inte exakta eller pålitliga och kräver viss intuition. Med en lämplig testanordning får du exakta resultat. De registrerar spänningen, vilket ger dig information om batteriets skick.

Det är bäst att mäta på morgonen efter att batteriet vilat länge. Låt motorn vara avstängd! I detta tillstånd bör spänningen vara minst 12,4 V. Efter start ökar värdet till 13,8 till 14,8 V. Om mätaren visar mindre än 10 V i viloläge är det dags att byta batteri.

Det finns ett annat sätt att testa batteriets hälsa. Detta är dock endast något professionella yrkesarbetare får utföra. Här kontrolleras elektrolytnivån, det vill säga vätskan inuti batteriet. Då lossas först pluggen och därefter letar man efter elektroderna. Om dessa upptäcks, tillsätts avmineraliserat eller destillerat vatten. Vätskan får under inga omständigheter vara förorenad! MAX-markeringen får inte heller överskridas!

Efter att ha fyllt på elektrolyten kontrolleras densiteten. Värdet ger information om batteristatus. För detta behövs en hydrometer/syramätare. Den optimala elektrolytdensiteten är ca 1,28 g/cm³. Om värdet är 1,15 g/cm³ byts batteriet ut. Annars riskeras skador och läckage av farliga elektrolyter.

Men du behöver inte alltid ett nytt bilbatteri om du har problem med att starta. Ibland räcker det med att reparera startmotorn eller generatorn. Oftast behöver du dock rätt laddare om du behöver ladda batteriet. Ta först reda på hur du laddar din modell optimalt så att du inte behöver köpa ett nytt batteri efter två veckor.

Steg-för-steg-instruktioner för att byta ett bilbatteri

Lär dig nu hur du byter batteri i din bil! För att göra detta går du tillväga på olika sätt beroende på fordonsmodell. För äldre bilar är det hela ganska enkelt, men för nyare bilar är det lite mer komplicerat. Här går vi igenom båda sätten.

Steg 1: Förbered din bil för bytet

Välj först en lämplig arbetsmiljö. Parkera din bil på ett plant underlag och borta från brandkällor. Om fordonet är i upp- eller nedförsbacke kan elektrolyten läcka av misstag. Om du befinner dig i närheten av en brand finns det risk för explosion om väte kommer ut från battericellerna. Ta bort nyckeln från tändningslåset och dra åt handbromsen.

För nyare fordon, se till att programvaran har ett identifieringssystem. Läs i så fall in batteriet i fordonsdatorns databas innan du byter ut det. Annars kan du återställa radion, koppla bort mottagarna, skada startmotorn och ladda ur batteriet för snabbt.

Steg 2: Koppla bort det gamla batteriet från bilen

När du kopplar bort det gamla batteriet är ordningen mycket viktig. Skruva först bort den negativa polen och sedan den positiva polen. Om de är svåra att ta bort, flytta dem försiktigt från sida till sida och torka sedan av batteriuttagen.

Innan du kopplar ur batteriet, ha grundläggande verktyg som terminalverktyg till hands, som du kommer att använda för att koppla bort poler och annat elektriskt arbete, särskilt på kraftigt korroderade anslutningar.

Eftersom batteriet är relativt tungt behöver du lite styrka för att ta bort det. Flytta det inte fram och tillbaka! Om höljet är skadat riskerar du att komma i kontakt med frätande elektrolyt.

Steg 3: Anslut det nya batteriet till bilen

När du ansluter batteriet, följ exakt motsatt procedur som när du kopplar ur det. Fäst först den positiva polen och sedan den negativa polen. Dra åt klämmorna ordentligt men dra inte åt dem för hårt. Du får inte skada dem, eftersom du i så fall måste byta ut dem.

Som du ser är ansträngningen som krävs begränsad. Även om det är mindre krångel att byta batteri än att byta en koppling, bör du fortfarande följa stegen ovan. På så sätt ansluter du det nya bilbatteriet korrekt om det gamla är trasigt.

En handfull tips: Vad ska man tänka på när man byter batterier?

Nu vet du hur du byter ett bilbatteri, men du kan göra det ännu bättre! Lär dig några knep för att koppla dem mer effektivt och säkert.

Använd skyddsglasögon och skyddskläder. Läckta elektrolyter är något man måste vara oerhört försiktig med. Undvik all kontakt med dina ögon, mun eller hud.

Om du skulle få vätskan i dina ögon, skölj dem omedelbart med rikligt med rent vatten. Vatten hjälper också om du råkat svälja. Drick stora mängder av det. Mjölk hjälper också. Under inga omständigheter ska du tvinga fram kräkningar! Vid hudkontakt finns även vissa vätskor som kan neutralisera elektrolyterna. I samtliga ovanstående fall måste du kontakta medicinsk personal och sjukvård omedelbart.

Uppladdningsbara batterier är inte bara farliga för dig, utan också för miljön. Släng dem därför inte i hushållssoporna! Kassera dem på rätt sätt så att använda batterier inte utgör någon fara. Hur gör man det? Många leverantörer som säljer bilbatterier erbjuder också en insamlingsplats för gamla batterier. Lämna den där så sköter personalen resten.

Vill du förlänga livslängden på ditt batteri? Inga problem! Följ dessa tips:

Slutligen, kontrollera ditt batteris hälsa regelbundet. På så sätt vet du i god tid om du behöver ett nytt bilbatteri eller om det räcker för att ladda upp det gamla.

Ett nytt batteri betyder ny energi. Dags att komma igång!

Att veta hur man byter batteri är användbart i både privata och professionella verkstäder. Med våra råd kan du slutföra denna uppgift på nolltid.

Har den här artikeln varit till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Tomt bilbatteri? Med rätt laddare är du redo att köra igen på nolltid

Vad ska du göra om din bil plötsligt inte startar för att du har glömt att…

Läs mer

Få igång bilen igen – så byter du bilbatteriet på bara 3 steg!

Plötsligt startar inte bilen – batteriet är tomt och tanken på verkstadskostnader gör sig påmind. Att…

Läs mer

Problem med att växla? Då kan det vara läge att byta koppling!

Rycker bilen när du växlar? Luktar det konstigt i kupén och fordonet accelererar inte trots högre…

Läs mer

Effektivt rostskydd för din bil: Så håller du underredet intakt!

Älskar du din bil? Byter du olja regelbundet, kontrollerar filtren och åtgärdar problem direkt? Glöm då…

Läs mer