Gas- eller elugn - vilken är bäst för ditt kök? Dessa skiljer sig från varandra, inte bara när det gäller värmekällan. Att välja mellan en gas- eller elugn påverkar också hur du lagar mat och hur du behöver organisera ditt kök. Vilka är för- och nackdelarna med dessa ugnar?
Gas- eller elugn – vilken är bäst för ditt kök? Dessa skiljer sig från varandra, inte bara när det gäller värmekällan. Att välja mellan en gas- eller elugn påverkar också hur du lagar mat och hur du behöver organisera ditt kök. Vilka är för- och nackdelarna med dessa ugnar?
För- och nackdelar med en gasugn
Det finns flera olika typer av gasspisar, bland annat:
- som en fristående spis med gasbrännare och en gasugn
- som en fristående spis med gasbrännare och elektrisk ugn
- som en inbyggd gasugn.
Gasinstallationen i en viss byggnad är inte den enda källa som den kan anslutas till. Gasolkök kan också anslutas till en gasflaska. En gasugn är därför en bra lösning om du bor eller driver ett uteställe där det inte finns gas installerat.
Om du undrar vad som är bäst att välja mellan el- och gasugn, bör du tänka på att den senare typen gör att du kan laga mat även där det inte finns någon elektricitet indragen, eller om det blir strömavbrott.
En fördel med gasolkök är också att de är enkla att använda, och de är vanligtvis utrustade med användarvänliga reglage. Oftast behöver du inga tändstickor för att starta dem. Numera finns det ofta en tändare inbyggd i varje brännare, och den utlöses genom att trycka på ett vred på ugnens framsida.
Gasugnar har däremot inte lika många funktioner som elugnar. De har inte heller något alternativ för självrengöring, vilket skulle göra den dagliga användningen och underhållet mycket enklare.
Skillnaderna mellan en gasugn och en elugn gäller även säkerheten. Gas är brandfarligt och under vissa omständigheter också explosivt, så du behöver se till att installationen är tät. De flesta spisar är utrustade med så kallade utströmningsskydd som stänger av gastillförseln när lågan slocknar, men det finns fortfarande vissa risker. Rummet där gasolköket står ska dessutom vara tillräckligt ventilerat. Du kan behöva installera en speciellt avsedd spisfläkt ovanför enheten för att suga ut den kolmonoxid som bildas.
För- och nackdelar med en elektrisk ugn
En elektrisk ugn kan behöva anslutas till ett trefassystem, det vill säga ett 400 V-nät. I nya byggnader är detta vanligtvis standard, men i äldre fastigheter kan det vara nödvändigt att ändra elinstallationen och omvandla nätet från enfas till trefas. Det kan därför bli aktuellt att rådgöra med en elektriker, för att avgöra om du får lov använda en elektrisk ugn. Behovet av att ansluta till ett lämpligt elnät är faktiskt den enda stora nackdelen med en elektrisk ugn.
Gasugn kontra elugn – vilken har flest funktioner? Då är det bättre med elektrisk utrustning. Elektriska ugnar har fler alternativ, särskilt när det gäller olika tillagningsmetoder. Detta inkluderar inte bara vanlig uppvärmning utan även varmluftcirkulation och en grillfunktion.
Dessutom kan du med en elektrisk ugn ställa in temperaturen mer exakt än med en gasugn. Vissa modeller har också en timerfunktion så de automatiskt stängs av efter den tid som du själv har bestämt. Vissa elektriska ugnar har dessutom automatiska program för tillagning av vissa typer av rätter. Om du bestämmer dig för att tillaga ett kilo kyckling justerar en elektrisk ugn själv tillagningstiden och temperaturen.
När det gäller restauranger är en fördel med elektriska ugnar att de är mer flexibla när det gäller kökets utformning och planering. Det blir lättare att planera köket i en bar eller restaurang, eftersom en elektrisk spis inte behöver placeras bredvid en gasledning. Det är vanligtvis mycket lättare att ansluta till elnätet än till gas. Dessutom behöver en elektrisk ugn inte placeras under en speciell typ av spisfläkt.
Gasugnar och elugnar – skillnader när det kommer till bakning
El- eller gasugn – vilket gör matlagningen enklare? Elektrisk utrustning är ofta mer användbar. Du undrar kanske varför det är så?
Gasugnar har en värmekälla i form av en brännare i botten av ugnen, vilket gör att maten endast värms upp underifrån. Dessutom fördelas värmen mindre jämnt i en gasugn än i en elugn. Ovan nämnda faktorer innebär att maten kan bli bränd i botten, att den inte nödvändigtvis värms upp på samma sätt över hela ytan och att en sockerkaka kanske inte blir genomgräddad.
I en elektrisk ugn kan du värma maten uppifrån, nerifrån eller från båda hållen samtidigt. Tack vare den varmluftscirkulationen är temperaturen konstant och densamma överallt i ugnen. Du kan tillaga flera rätter samtidigt och på olika nivåer utan att behöva oroa dig för att en av rätterna ska bli underkokt eller kall och en annan bli för varm eller bränd.
Skillnaden mellan el- och gasugnar är också uppvärmningstiden. Elektriska spisar når den önskade temperaturen snabbare, så att du kan förbereda dina rätter snabbare. Vissa modeller har också ett ångkokningsläge som gör att du kan bevara aromen och näringsvärdet i ingredienserna. Detta är särskilt viktigt om du föredrar att tillaga grönsaker i ugnen.
Fler möjligheter och bättre säkerhet är ofta argument för att välja elektriska ugnar, även för användning i storkök. Du kommer att kunna servera maten, kockarna kommer att ha mer kontroll över matlagningen och det är mindre risk för spisbrand när du lagar mat.
Vilka funktioner bör de bästa ugnarna ha?
Valet av rätt utrustning beror på flera faktorer. En av dem är att anpassa ugnen till det utrymme där den ska användas. Innan du köper en ugn bör du kontrollera att den får plats i köket.
Ett annat alternativ är en inbyggd ugn. Fördelen med den här lösningen är att den inte sticker ut från resten av köksmöblerna och du får också fler alternativ när det gäller planeringen av ditt kök. Inbyggda ugnar kan installeras, inte bara under bänkskivan, utan också i brösthöjd. Tack vare detta behöver du inte böja dig ner för att stoppa maten i ugnen.
En inbyggd gas- eller elugn – vilken fungerar bäst? På grund av det bredare utbudet av funktioner och att du inte behöver ansluta till gasledningarna, kan en elektrisk ugn vara en bättre lösning. Du kan också välja en lösning där du har gasbrännare på bänkskivan och en separat elektrisk ugn nedanför eller bredvid.
En ugn av god kvalitet bör ha många alternativ som underlättar matlagningen, bland annat den tidigare nämnda varmluftscirkulationen, möjligheten att värma uppifrån och ner samt en grillfunktion. Var också uppmärksam på om den har lösningar som underlättar regelbunden rengöring. Pyrolytiska ugnar (som tar itu med smutsen genom att bränna den med eld) eller katalytiska ugnar (som innehåller speciella katalytiska foder inuti ugnen) är ett bra exempel.
Hygien och underhåll är särskilt viktiga med tanke på hälsa och säkerhet i storkök. När du väljer en ugn till en restaurang eller bar, är det en bra idé att investera i en ugn av rostfritt stål, vilket är lätt att rengöra och korrosionsbeständig. En ugn för användning i storkök bör ha högre fötter, vilket gör det lättare att rengöra golvet utan att behöva flytta ugnen.
När du väljer en elektrisk spis behöver du också bestämma dig för om du föredrar en induktions- eller elhäll. Tänk på att det krävs speciella kastruller och stekpannor för att laga mat på induktionshäll. Å andra sidan är det också en säkrare lösning. Det är inte själva hällen som värms upp, utan pannan, så risken för brännskador är mycket mindre. När det gäller storkök är det viktigt att induktionshällen inte alstrar värme, vilket gör köket svalare.
Sammanfattningsvis – en gas- eller elugn?
Passar en gas- eller elugn bäst för dina behov? Om du framför allt är ute efter låga driftskostnader och inte bakar så mycket är en gasolspis ett bättre alternativ, eller alternativt gasbrännare och elugn.
En elektrisk ugn är en modernare lösning och har oftast fler funktioner. Det är också säkrare och du kan tillaga många rätter snabbare och med mer kontroll över processen än i en gasugn.
Dela