Föredrar du filmmaraton hemma istället för att gå på bio, men saknar de färska och varma popcornen? Eller kanske letar du efter ett nytt snacks att kunna erbjuda i din restaurang eller food truck-meny? Ta reda på hur du gör popcorn som smakar som på bio!
Föredrar du filmmaraton hemma istället för att gå på bio, men saknar de färska och varma popcornen? Eller kanske letar du efter ett nytt snacks att kunna erbjuda i din restaurang eller food truck-meny? Ta reda på hur du gör popcorn som smakar som på bio!
Vilken typ av majs behöver man?
Hemgjorda popcorn kan faktiskt vara ett både hälsosamt och välsmakande snacks. De är älskade av både barn och vuxna och är det perfekt snackset för filmkvällar med vänner och familj. De har ett högre näringsvärde än chips och kan vara precis lika goda om de är tillagade på rätt sätt.
För att inte få popcorn fulla av konserveringsmedel och artificiella smakförstärkare är det dock bäst att undvika färdigpopcorn eller majskorn som ska tillagas imikrovågsugn. Den bästa lösningen är certifierade ekologiska produkter, även om vanliga majskorn utan tillsatserockså går bra. Läs vidare och ta reda på hur du tillagar popcorn på bästa sätt.
Hur man tillagar popcorn av god kvalitet – välj dina favorittillsatser
Hur görs popcorn? Börja med att förbereda alla nödvändiga ingredienser. Du behöver majskorn, fett och lite salt, och om du är en riktig popcornfantast kan du också ha en mängd olika tillsatser för att smaksätta dina popcorn.
Popcorn med smör
Hur man gör smörpopcorn. Det är relativt enkelt att göra smörpopcorn, eftersom du bara behöver majskärnor, smör (kom ihåg att välja skirat smör som inte bränns vid) och salt (såvida du inte föredrar popcorn utan salt).
Popcorn med ost
Det är lite svårare att göra ostpopcorn. För det första är det bara hårdare osttyper som Grana Padano eller parmesan som är lämpliga att använda. Andra ostar kan klumpa ihop sig under den höga temperaturen och förstöra effekten. Det finns också ett annat sätt att göra popcorn med ostsmak, genom att istället tillsätta några teskedar inaktiva jästflingor!
Karamellpopcorn
Föredrar du sötare snacks? Om så är fallet kan karamellpopcorn vara det bästa valet. I det här fallet måste du förbereda popcorn och karamell separat och kombinera de två ingredienserna i slutet. För att göra karamellen smälter du rörsocker med smör och tillsätter en nypa salt och bakpulver när blandningen väl är slät, och rör sedan om kraftigt. Blanda karamellen med popcornen och vänta tills den har stelnat. Sedan är de klara för servering. Om du vill att dina popcorn ska vara krispigare kan du tillaga dem i ugnen.
Så här gör du popcorn med biografsmak
Det finns flera olika sätt att göra popcorn. Lyckligtvis är alla dessa är enkla och borde inte vara någon större utmaning.
Hur man gör popcorn i en gryta eller en kastrull
Du kan göra popcorn i nästan alla kök med grundläggande köksutrustning. Förutom ingredienserna behöver du bara en kastrull eller en stekpanna med lock och en kokplatta. Tillsätt fettet i pannan så att det täcker hela botten efter att det smält. Det kan t.ex. vara skirat smör, olivolja eller kokosolja. Hetta upp fettet till hög temperatur, häll sedan i majskornen och täck dem med ett lock. Sänk värmen under grytan lite när majskornen börjar poppa och vänta tills den är fylld med läckra popcorn!
- Popcornmaskin med uppvärmd display – Röd 7390,00 kr
- 2690,00 kr
- Popcornmaskin USA 3690,00 kr
- Popcornmaskin – 50-tals retrodesign – Röd
Hur man gör popcorn i ugn eller mikrovågsugn
Många undrar hur man gör popcorn i ugnen. Detta är tyvärr inte den bästa metoden, då majskornen behöver mycket lång tid för att rosta och resultatet ofta blir ojämnt. Man kan dock enkelt göra popcorn i mikrovågsugnen.
Som vi redan har nämnt är färdigpopcorn avsedda för poppning i mikrovågsugn vanligtvis ingen bra idé, eftersom de ofta innehåller olika konstgjorda tillsatser. För att tillaga popcorn på detta sätt behöver du en stor skål för mikrovågsugn och en tallrik som täcker den. Välj den maximala effekten på mikrovågsugnen; med 1000 W bör de bli klara på ca 3 minuter.
Hur gör man salta popcorn i en popcornmaskin?
Popcornmaskiner är inte bara avsedda för kommersiellt bruk på biografer eller inom restaurang. Man hittar allt oftare kompakta versioner av den här typen av utrustning för hemmabruk, så att man kan tillaga läckra popcorn i biostil i ditt eget hem. Popcorn som tillagas på detta sätt kan vara en rolig attraktion vid evenemang för barn, precis som sockervadd .
Att göra popcorn i en popcornmaskin tar mindre än en minut. Den här metoden är överlägset mest effektiv, då majskornen inte bränns så lätt och det kommer knappt att finnas några överblivna som inte är poppade. Detta är det enklaste sättet att tillaga denna läckerhet för dina vänner och familj. Det är dessutom hälsosamt och fettfritt, såvida du inte vill göra popcorn med smör, då det är bara att tillsätta smält smör till de färdiga popcornen.
Popcorn för catering
Planerar du att öppna ett litet cateringföretag och undrar om en professionell popcornmaskin är en god idé? Det kommer i många fall att göra ditt arbete mycket enklare. Popcorn är populärt som snacks på både pubar och barer, men också i andra sammanhang.
En popcornmaskin kan också användas på kaféer eller strandbarer. För sådan användning bör dock du behöver mer avancerade modeller än för hemmabruk, så att du kan förbereda mer popcorn på kort tid.
Hur man gör popcorn – sammanfattning
Att göra popcorn är inte bara en bra idé för ett gott och relativt hälsosamt snacks hemma, det kan också bli en del av ditt matutbud. Kommersiella popcornmaskiner är inte dyra, från under tusen till ett par tusen kronor, så du får vanligtvis snabb avkastning på investeringen. Modeller för hemmabruk är ännu billigare, och att göra popcorn med hjälp av grundläggande köksutrustning kostar nästan ingenting alls. Njut av smaken av perfekta popcorn hemma och gör varje filmkväll med familjen till en fantastisk tillställning för både barn och vuxna.
Dela