Hur man gör sockervadd – en omfattande guide

Dela

Denna oemotståndliga sötsak gjord på spunnet socker är ett måste för alla familjeevenemang och semesteranläggningar. De allra flesta älskade sockervadd som barn och gör det förmodligen fortfarande! Men hur gör man sockervadd och vilken utrustning ska man välja?

Wie man Zuckerwatte macht

Dela

Denna oemotståndliga sötsak gjord på spunnet socker är ett måste för alla familjeevenemang och semesteranläggningar. De allra flesta älskade sockervadd som barn och gör det förmodligen fortfarande! Men hur gör man sockervadd och vilken utrustning ska man välja?

Vad består sockervadd av?

Hur gör man sockervadd? Vilka ingredienser bör man förbereda? Ingredienserna till detta härliga snacks är faktiskt otroligt enkla, då sockervadd vanligtvis är gjord på endast socker! Men hur kommer det sig att socker, som vanligen känns igen i korn- eller kubform, kan förvandlas till en stor, molnliknande, mjuk och fluffig boll?

Det tillverkas nämligen genom att socker värms upp och blir flytande och sedan centrifugeras genom små hål, vilket gör att sockret snabbt kyls ner och åter stelnar till fina strängar. Om man fångar upp det tillräckligt snabbt och sammanfogar det med nästa tråd får man en perfekt portion sockervadd.

Olika sätt att göra sockervadd på

Hur gör man sockervadd? Behöver man en speciell sockervaddsmaskin, som man ofta har på mässor och tivolin? Sådan professionell utrustning gör definitivt jobbet enklare och mer spektakulärt, men det finns också andra sätt att fixa denna speciella läckerhet.

Hemlagad sockervadd i en stekpanna

Hur gör man sockervadd i en stekpanna? Det visar sig att processen faktiskt är ganska enkel. Häll 3-5 teskedar socker i stekpannan (beroende på hur mycket sockervadd du vill tillverka) och vänta tills det smälter av den höga temperaturen. Doppa sedan en äggvisp i den erhållna karamellvätskan. Vänta tills den överflödiga karamellen flödar tillbaka i stekpannan, använd sedan handen för att dra ut de hängande, tunna trådarna och sammanfoga dem till små bollar. Upprepa processen tills du har använt allt smält socker.

Din hemmagjorda sockervadd kanske blir lite annorlunda än den som serveras på pinnar vid olika evenemang, men den kommer definitivt inte att vara mindre välsmakande!

Sockervadd i maskin

Om du använder specialutrustning blir arbetet naturligtvis mycket enklare. Hur gör man sockervadd i en maskin? Häll den uppmätta mängden socker i trumman och sätt sedan på maskinen. Sockertrådarna kommer att fylla kragen på sockervaddsmaskinen så att du enkelt kan samla dem till ett lätt, fluffigt sockermoln. Använd långa pinnar för detta ändamål, helst av trä eller återanvändbar plast. För att få sockertrådarna att bättre hålla fast vid pinnen kan du fukta den lite i förväg. När maskinen är färdig med att tillverka trådar och du har samlat ihop dem alla på en pinne är din sockervadd klar.

Vill du att din hemlagade sockervadd inte bara ska smaka läckert utan också vara visuellt attraktiva? Om så är fallet kan du läsa vidare och ta reda på hur du gör färgad sockervadd. Det är faktiskt förvånansvärt enkelt. Tillsätt bara lite karamellfärg till det upplösta sockret så får du moln i rosa, grönt, blått eller någon annan färg som du själv väljer.

Vad ska man tänka på när man väljer en sockervaddsmaskin?

Om du har för avsikt att göra sockervadd på regelbunden basis kan du överväga att köpa en sockervaddsmaskin, som garanterat blir höjdpunkten på alla barnkalas. Liknande roliga idéer kan vara maskiner för att göra hemmagjorda popcorn eller glass. Men låt oss återgå till valet av en sockervaddsmaskin. Lyckligtvis är detta inte särskilt svårt.

Sockervaddsmaskinen består av en värmare och en rotor, där värmaren karamelliserar sockret medan den rotorn förvandlar det till trådar. Trådarna samlas sedan i en särskild krage. Sockervaddsmaskiner har ofta en mycket enkel och lättanvänd design, så det är inte heller svårt att välja en maskin som passar dig. Kompakta sockervaddsmaskiner lämpar sig bäst för privata hushåll eftersom de är lätta att ställa undan och förvara. Det är också viktigt att utrustningen lätt kan tas isär vid rengöring, och helst ska delarna vara diskmaskinssäkra.

Sockervadd inom restaurang och catering

Om du funderar på att lägga till sockervadd i utbudet hos din restaurangverksamhet är det rekommenderat att satsa på mer avancerad utrustning. Om du vill kunna använda den länge och ofta ska du välja en hållbar modell som även erbjuder val av olika storlekar på sockervadden.

Här är det viktigt med apparatens värmeeffekt. Ju högre den är, desto effektivare är den och du kan tillreda sockervadd på ca 30 sekunder. Valet av utrustning beror också på hur du vill använda den.

Om du tänker använda den permanent, t.ex. som en pannkaksmaskin eller popcornmaskin, så bör du välja en stabil och hållbar modell. Den ska vara motståndskraftig mot mekaniska skador, så en modell i rostfritt stål är ett bra val. Ett vibrationsreducerande system förhindrar att den glider på bänkskivan.

Om du vill göra sockervadd utomhus på t.ex. festivaler, mässor eller tivolin finns det dock andra saker man bör tänka på. De viktigaste aspekterna här är god mobilitet och skydd mot yttre faktorer. Sockervaddsmaskinen bör placeras på ett mobilt stativ eller en vagn, helst med ett skydd över kragen för att skydda sockervadden från smuts, regn och insekter.

Hur man gör sockervadd – sammanfattning

Det är inte så komplicerat som det kan tyckas att göra sockervadd, vare sig med eller utan en maskin. Trots att sockervadden är tillverkad av socker innehåller den inte heller särskilt många kalorier, även om det naturligtvis beror på hur stora portioner du gör. Men om man utgår från en standardportion på 3 teskedar får man ungefär lika många kalorier som i en kopp te med socker. Socker rekommenderas inte i allmänhet i din kost, men en liten bit då och då ger dig mer glädje än skada!

Har den här artikeln varit till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Oförglömliga nyårsdrinkar för en strålande kväll

Det nya året står precis inför dörren! Förutom bubbel finns en mängd olika nyårsdrinkar som bidrar…

Läs mer

Vad är vattenhårdhet, hur kontrollerar man den och hur avhärdar man vatten?

När det bildas kalk på kranen, vattenkokaren och andra ytor beror det på hög vattenhårdhet. Vad…

Läs mer

Utrustningen som gör succé när du ska starta café eller bageri

En sak är säker. Med läckra kakor, tårtor och aromatiskt kaffe kan du locka gäster till…

Läs mer

Användningsområden för olika sorters termosbehållare inom catering

Föreställ dig en höstfest utomhus där det serveras en värmande soppa. Visst låter det mysigt? Värmebehållare…

Läs mer