Vilken är den bästa mängden socker i slush? Vi har testat, och det här kom vi fram till…  

Dela

Du vet förmodligen redan hur man gör slush. Men kanske är du fortfarande lite osäker på hur sockerhalten påverkar drycken? Om så är fallet har vår expert Michał genomfört ett test åt dig, som skingrar alla tvivel! 

Dela

Du vet förmodligen redan hur man gör slush. Men kanske är du fortfarande lite osäker på hur sockerhalten påverkar drycken? Om så är fallet har vår expert Michał genomfört ett test åt dig, som skingrar alla tvivel! 

Måste slush vara så sött? 

De senaste åren har det varit väldigt populärt med slushies och granitas. Även på mindre turistorter finns det oftast åtminstone ett par montrar med färgglad, supersöt slush. Naturligtvis är barnen helt galna i de färgglada kreationerna, till föräldrars, tandläkares, nutritionisters – ja, i princip alla hälsointresserades – bestörtning.  

Därför vore det såklart himla bra om man också kunde dra ner på sockermängden i blandningen. För de slushmaskiner från Royal Catering som finns att beställa i expondos onlinebutik anger tillverkaren att blandningen ska innehålla minst 13% socker. Men vad händer om man experimenterar lite med de proportionerna? Det är precis vad det här testet gick ut på. De tre behållarna, som användes i samma läge, innehöll följande andelar socker:

  • 5-procentig lösning i den första, 
  • 13-procentig lösning i den andra, 
  • Lösning med upp till 50% i den tredje. 

 

Efter en och en halv timme fick Michał följande resultat: 

Som du kan läsa ska du inte överdriva med sockret. Men finns det något alternativ att göra slush lite nyttigare? Vad sägs om xylitol? Vi tog en titt på det.  

Hur skulle det vara om man gjorde slush med xylitol eller cola?  

Här är resultaten: 

Den sockerfria colan frös inte alls och maskinen började ge ifrån sig misstänksamma ljud. Om såna symtom uppstår ska du stänga av enheten omedelbart, vilket är vad vi gjorde. Xylitol ger en bra konsistens men har en lite annorlunda och mer subtil smak än vanligt socker. Vanlig cola blev däremot en hit. Drycken fick perfekt konsistens och lagom sockerhalt.  


Michał Orłowski – chefskock för renommerade restauranger i Sydney och Warszawa. Erfaren och professionell gästgivare. Michał började sin gastronomiska resa redan i tonåren. På somrarna arbetade han som bartender och upptäckte sin kärlek till gastronomi. Under åren skaffade han sig många erfarenheter, fördjupade sina kunskaper och fulländade sitt hantverk. 2007 reste han till Australien där han finslipade sina kunskaper. Efter hemkomsten var han köksmästare på restaurangen Lars, Lars & Lars i Poznań. 

Har den här artikeln varit till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Oförglömliga nyårsdrinkar för en strålande kväll

Det nya året står precis inför dörren! Förutom bubbel finns en mängd olika nyårsdrinkar som bidrar…

Läs mer

Vad är vattenhårdhet, hur kontrollerar man den och hur avhärdar man vatten?

När det bildas kalk på kranen, vattenkokaren och andra ytor beror det på hög vattenhårdhet. Vad…

Läs mer

Utrustningen som gör succé när du ska starta café eller bageri

En sak är säker. Med läckra kakor, tårtor och aromatiskt kaffe kan du locka gäster till…

Läs mer

Användningsområden för olika sorters termosbehållare inom catering

Föreställ dig en höstfest utomhus där det serveras en värmande soppa. Visst låter det mysigt? Värmebehållare…

Läs mer