Du vet förmodligen redan hur man gör slush. Men kanske är du fortfarande lite osäker på hur sockerhalten påverkar drycken? Om så är fallet har vår expert Michał genomfört ett test åt dig, som skingrar alla tvivel!
Du vet förmodligen redan hur man gör slush. Men kanske är du fortfarande lite osäker på hur sockerhalten påverkar drycken? Om så är fallet har vår expert Michał genomfört ett test åt dig, som skingrar alla tvivel!
Måste slush vara så sött?
De senaste åren har det varit väldigt populärt med slushies och granitas. Även på mindre turistorter finns det oftast åtminstone ett par montrar med färgglad, supersöt slush. Naturligtvis är barnen helt galna i de färgglada kreationerna, till föräldrars, tandläkares, nutritionisters – ja, i princip alla hälsointresserades – bestörtning.
Därför vore det såklart himla bra om man också kunde dra ner på sockermängden i blandningen. För de slushmaskiner från Royal Catering som finns att beställa i expondos onlinebutik anger tillverkaren att blandningen ska innehålla minst 13% socker. Men vad händer om man experimenterar lite med de proportionerna? Det är precis vad det här testet gick ut på. De tre behållarna, som användes i samma läge, innehöll följande andelar socker:
- 5-procentig lösning i den första,
- 13-procentig lösning i den andra,
- Lösning med upp till 50% i den tredje.
Efter en och en halv timme fick Michał följande resultat:
- Lösningen på 5% klumpade sig snabbt och fastnade i maskinens tappkran, vilket gjorde det svårt att hälla. Det finns en risk att maskinen skadas och att blockeringar uppstår om det fastnar helt och hållet.
- Den 13-procentiga sockerlösningen gav den perfekta konsistensen. Här blev resultatet en behagligt söt och uppfriskande dryck.
- Den 50-procentiga lösningen frös inte helt och höll sig ganska flytande. Smaken på blandningen visade sig också vara alldeles för söt.
Som du kan läsa ska du inte överdriva med sockret. Men finns det något alternativ att göra slush lite nyttigare? Vad sägs om xylitol? Vi tog en titt på det.
Hur skulle det vara om man gjorde slush med xylitol eller cola?
- Nästa test i de tre behållarna innehöll:
- Sockerfri cola,
- 13-procentig xylitollösning,
- vanlig cola.
Här är resultaten:
Den sockerfria colan frös inte alls och maskinen började ge ifrån sig misstänksamma ljud. Om såna symtom uppstår ska du stänga av enheten omedelbart, vilket är vad vi gjorde. Xylitol ger en bra konsistens men har en lite annorlunda och mer subtil smak än vanligt socker. Vanlig cola blev däremot en hit. Drycken fick perfekt konsistens och lagom sockerhalt.
Michał Orłowski – chefskock för renommerade restauranger i Sydney och Warszawa. Erfaren och professionell gästgivare. Michał började sin gastronomiska resa redan i tonåren. På somrarna arbetade han som bartender och upptäckte sin kärlek till gastronomi. Under åren skaffade han sig många erfarenheter, fördjupade sina kunskaper och fulländade sitt hantverk. 2007 reste han till Australien där han finslipade sina kunskaper. Efter hemkomsten var han köksmästare på restaurangen Lars, Lars & Lars i Poznań.
Dela