Tomt bilbatteri? Med rätt laddare är du redo att köra igen på nolltid

Dela

Vad ska du göra om din bil plötsligt inte startar för att du har glömt att släcka ljuset på natten? När det inte finns någon i sikte som kan hjälpa till är det enda som återstår att ladda ditt bilbatteri. I den här artikeln går vi igenom vilken laddare du kan använda för att få liv i ditt batteri igen.

Dela

Vad ska du göra om din bil plötsligt inte startar för att du har glömt att släcka ljuset på natten? När det inte finns någon i sikte som kan hjälpa till är det enda som återstår att ladda ditt bilbatteri. I den här artikeln går vi igenom vilken laddare du kan använda för att få liv i ditt batteri igen.

Vad är en bilbatteriladdare?

Ett dött bilbatteri är ingen anledning att misströsta. Precis som ditt telefonbatteri är allt du behöver göra att ansluta det till rätt laddare, i detta fallet en så kallad bilbatteriladdare, så är du snart igång igen!

Du kan hitta olika modeller på marknaden som du kan läsa om längre fram i artikeln. De har alla ett flertal saker gemensamt. Först omvandlar de växelström till likström. Detta är nödvändigt för att ladda batteriet.

En annan likhet är två kablar med klämmor i ändarna. Kablarna är tilldelade varsin pol: röd till plus, svart till minus.

Varför du behöver en batteriladdare

Du kanske undrar om du ens behöver en bilbatteriladdare. Svaret är uppenbart eftersom ett urladdat batteri kan överraska dig när som helst. Därför är det bäst om du förbereder dig för en sådan händelse.

Det är inte ovanligt att man glömmer att släcka lamporna eller stänga av radion. Ofta laddas ett bilbatteri ur om ljuset eller liknande står på i flera timmar.

En annan situation uppstår särskilt på vintern efter en frostig natt. Plötsliga temperaturförändringar från plus till minus påskyndar batteriets urladdning. Speciellt om du parkerar din bil utomhus och inte i garaget.

Orsaken kan också vara ett tekniskt fel, t.ex. ett generatorfel. Den ansvarar för att ladda batteriet under körning. Detta kan resultera i att din bil inte startar nästa morgon trots att du har kört hela dagen. I det här fallet bör du först reparera generatorn innan du ansluter laddaren.

Guide: Vilken bilbatteriladdare ska jag köpa?

Innan du köper en bilbatteriladdare måste du begränsa din sökning till en specifik typ. Du hittar fyra varianter av batteriladdare på marknaden: standard, mikroprocessor, puls och traktion. Vilken fungerar bäst i din verkstad?

Standardladdare (transformator)

Standardladdare, som även kan kallas transformatorlikriktare, har en enkel struktur. Eftersom de saknar komplex elektronik är de billiga. Men de erbjuder också färre funktioner. Här ställer du in driftparametrarna på enheten manuellt och kontrollerar dem under laddningsprocessen. Strömmen stängs inte av automatiskt när batteriet är laddat. Standardladdare är också bara lämpliga för bly-syra-batterier.

Mikroprocessorladdare (automatisk)

Dessa bilbatteriladdare innehåller en mikroprocessor som övervakar enhetens funktion. Den väljer automatiskt parametrarna och tillåter laddning av olika celler. De är dock något dyrare än transformatorladdare.
Den stora fördelen med automatiska modeller är fullständig kontroll. De stängs av när batteriet är fulladdat. Det betyder att du inte behöver kontrollera batteriets laddningsstatus hela tiden. Dessutom skyddar mikroprocessorlikriktare mot kortslutning, t.ex. med felaktig polaritet.

Pulsladdare

Pulsladdare erbjuder lite mer. De kännetecknas av sin höga effektivitet på upp till 90%. Dessutom ansluter du dem utan att ta bort batteriet från bilen. Allt detta möjliggörs av systemets spänningstestfunktion, som skyddar fordonselektroniken från överbelastning eller överladdning.

Laddare för traktionsbatterier

Laddare för traktionsbatterier är ovanligare än de laddare som beskrivits tidigare. Man använder dem inte till vanliga bilar utan till drivbatteriet i en elbil. Men du kan också använda den för att ladda andra fordon inom industrisektorn som gaffeltruckar eller lyftplattformar med eldrift. Traktionsladdare kännetecknas av att de är lämpliga för mycket höga spänningar.


Bilbatteriladdare – 12/24 V – 8/12 A

Bilbatteriladdare – 12 / 24 V – 27 A – Med kabelfack

Bilbatteriladdare – Starthjälp – 12 / 24 V – 70 A – Kompakt
Ingångsspänning230V / 50Hz230V / 50Hz230V / 50Hz
Utgångsspänning12/24V12/24 V12/24V
FunktionerLaddningLaddning, starthjälpLaddning, starthjälp
Laddningsström8/12 A27 A70 A
Max. laddningsström vid starthjälp320 A
Strömkabelns längd180 cm180 cm180 cm
Längd, anslutningskabel150 cm170 cm200 cm
BatteritypBly-syraBly-syraBly-syra
Mått (LxBxH)15,6 x 25 x 19 cm23,5 x 27 x 20 cm32 x 37 x 62 cm

Vad bör du tänka på när du köper en bilbatteriladdare?

Laddare skiljer sig inte bara när det kommer till laddningstid, utan också i deras effektivitet. Utöver typen, var också uppmärksam på de korrekta parametrarna. Du behöver avgöra om en viss enhet ens passar ditt bilbatteri.

Spänning

När du väljer en laddare enligt utspänningen finns det en enkel regel: den måste matcha batteriets nominella spänning. 6, 12 och 24 V-modeller finns tillgängliga. Till exempel kan du hitta 6 V-batterier på motorcyklar, de flesta bilar har 12 V-batterier och lastbilar drivs av 24 V-batterier.

Vissa laddare växlar mellan olika spänningsvärden. Det betyder att du kan använda samma enhet för flera fordon eller i en verkstad.

Laddningsström

Den effektiva laddningsströmmen avgör om laddaren laddar dina batterier korrekt. Motsvarande värde för denna parameter påverkar hastigheten på hela laddningsprocessen.

Observera batteriets fabrikskapacitet när du väljer. Det bör vara tio gånger den effektiva laddningsströmmen. Om kapaciteten på ditt bilbatteri är 50 Ah behöver du en laddare med en laddningsström på 5 A. Vid lägre värden kommer ditt batteri också att ladda, men istället för flera timmar tar processen upp till flera dagar.

Startfunktion

Föreställ dig att ditt batteri är slut och du bor långt utanför en stad. Det finns ingen i grannskapet och alla du känner bor några kilometer från dig och därför är hjälp från någon annan med startkablar inte ett alternativ. Vad har du kvar?

Lösningen är en laddare med starthjälp. Det betyder att du kan starta din bil på egen hand i en nödsituation och snabbt få den tillbaka på vägen. Använd den dock inte för ofta! Dessa enheter genererar en mycket hög laddningsström för att starta, vilket med tiden inte bara skadar batteriet utan även elektroniken i din bil.

Mått, vikt och mobilitet

När du köper en laddare, var också uppmärksam på dess hantering. Stora och skrymmande modeller laddar batterier effektivt, men är krångliga. Det är bäst att välja mindre och lättare enheter som du enkelt kan placera närmare bilen.

Stora bilbatteriladdare bör ha praktiska handtag och hjul. Detta gör det lättare för dig att transportera enheten och du behöver inte lyfta en vikt på upp till 25 kg.

Särskilda hakar eller fodral för upprullade laddkablar kan också vara bra att ha. Detta kommer att hålla ditt garage snyggt och undvika snubbelrisk orsakad av kablar som du har liggande.

Hur lång tid tar det att ladda ett bilbatteri?

Det tar lite tid för bilbatterier, särskilt de med stor kapacitet, att laddas helt. Olika faktorer, så som initialt laddningstillstånd, omgivningstemperatur, laddningsström m.m. påverkar laddningsprocessen.

Det är bäst att ladda batteriet i en varm miljö som ett garage, inte utomhus i kylan. Låga temperaturer förlänger inte bara laddningstiden utan skadar också batteriet och laddaren. Ställ in laddningsströmmen till ett värde lika med 1/10 av den totala batterikapaciteten, t.ex. 5 A för ett 50 Ah-batteri. Under sådana förhållanden är ett helt urladdat batteri redo att användas igen efter ca 10 timmar.

En sak att tänka på med transformatorladdare är att de inte stänger av sig själva när batteriet är fulladdat. Koppla bort klämmorna manuellt från bilbatteriet efter 10 timmar. Annars kommer batteriet att överladdas och skadas. Om du använder en transformatorlikriktare är en låg laddningsström säkrare. Detta tar längre tid, men laddas mer tillförlitligt.

Vilken laddare är bäst?

Fundera på vilken bilbatteriladdare som passar dig, oavsett om det är för ditt eget verkstad eller för en professionell verkstad. Bestäm om en konventionell transformatorladdare räcker för dig eller om du föredrar att använda en modern modell med mikroprocessor. När du fattar ditt köpbeslut, överväg laddningsströmmen och utgångsspänningen. Utan lämpliga värden kan du inte ladda ditt bilbatteri effektivt och säkert.


Har den här artikeln varit till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Tomt bilbatteri? Med rätt laddare är du redo att köra igen på nolltid

Vad ska du göra om din bil plötsligt inte startar för att du har glömt att…

Läs mer

Få igång bilen igen – så byter du bilbatteriet på bara 3 steg!

Plötsligt startar inte bilen – batteriet är tomt och tanken på verkstadskostnader gör sig påmind. Att…

Läs mer

Problem med att växla? Då kan det vara läge att byta koppling!

Rycker bilen när du växlar? Luktar det konstigt i kupén och fordonet accelererar inte trots högre…

Läs mer

Effektivt rostskydd för din bil: Så håller du underredet intakt!

Älskar du din bil? Byter du olja regelbundet, kontrollerar filtren och åtgärdar problem direkt? Glöm då…

Läs mer