Att ladda bilbatteriet på ett enkelt sätt: Den här guiden visar hur du gör!

Dela

Vem vet inte hur det är när man känner sig så där matt och tom? Då kan det behövas något för att få tillbaka energin. En god måltid eller lite träning kan ibland göra underverk. Samma sak gäller för batterier. De behöver också lite "motivation" för att komma igång igen. Lär dig hur man kan ladda bilbatteriet, hur lång tid det tar och vad du behöver.

Dela

Vem vet inte hur det är när man känner sig så där matt och tom? Då kan det behövas något för att få tillbaka energin. En god måltid eller lite träning kan ibland göra underverk. Samma sak gäller för batterier. De behöver också lite ”motivation” för att komma igång igen. Lär dig hur man kan ladda bilbatteriet, hur lång tid det tar och vad du behöver.

Varför laddades bilbatteriet ur?

Ta först reda på varför din bil plötsligt vägrar att fungera. Det finns flera orsaker. Det kan handla om allt från mänskliga misstag till miljöpåverkan eller batteriets ålder. Att ta reda på varför ditt batteri är slut hjälper dig att undvika liknande problem i framtiden!

Vilka mänskliga fel får ett bilbatteri att tömmas? Ett vanligt misstag är att du glömmer att släcka ljuset och det står och drar el hela natten. Lätt hänt, men det innebär tyvärr att batteriet får jobba på i flera timmar och tappar all laddning.

Ett annat misstag kan vara att du bara kör korta sträckor med bilen. Varför ska man undvika detta? Din bil kräver mycket energi från batteriet för att starta. Det laddas under körning med generatorn. Du behöver dock några kilometer för detta. En resa till ett närliggande snabbköp är definitivt inte tillräckligt för att kompensera för den använda laddningen i batteriet.

Miljöpåverkan inkluderar bland annat temperatur. Det har säkert hänt dig förut. Efter en frostig natt kämpar din bil för att starta eller vill inte starta alls. Låga temperaturer eller ett plötsligt fall i utetemperaturen har en negativ effekt på batteriets kondition.

Äldre batterier laddas ofta ur av sig själva. Om bilbatteriet inte har laddats eller bytts sedan du köpte bilen för 5 till 6 år sedan bör du inte bli förvånad om energin minskar.

Detta är naturligtvis inte de enda anledningarna till att ett batteri laddas ur. Andra orsaker kan vara fel i strömförsörjningen, en felaktig anslutning eller frekvent överladdning av battericellerna. Men någon gång kommer du inte längre att kunna använda batteriet. Lär dig därför grunderna i hur du byter ut ett begagnat bilbatteri mot ett nytt.

Hur laddar man ett bilbatteri?

För att hela processen ska fortlöpa korrekt behöver du rätt utrustning. Energin till bilbatteriet kommer trots allt inte från tomma luften, eller hur? Så vad ska du fylla på med?


Bilbatteriladdare – 12/24 V – 8/12 A

Bilbatteriladdare – Starthjälp – 12 / 24 V – 45 A


Bilbatteriladdare – Starthjälp – 12 / 24 V – 70 A – Kompakt


Spänning230V / 50 Hz230V / 50 Hz230V / 50 Hz
Utgångsspänning12/24 V12/24 V12/24 V
FunktionerLaddningLaddning, startLaddning, start
Laddningsström8/12 A45 A70 A
Max. utgångsström vid start130 A320 A
Längd, strömkabel180 cm180 cm180 cm
Längd, starthjälpskabel150 cm170 cm200 cm
BatteritypBly-syraAGM, EFB, GELAGM, EFB, GEL
Mått (LxBxH)15,6 x 25 x 19 cm24,5 x 27 x 20 cm32 x 37 x 62 cm

Hur man använder en bilbatteriladdare

Det mest uppenbara valet är bilbatteriladdare. Dessa enheter är utformade för att ladda batterier så effektivt som möjligt. De omvandlar växelström från uttaget till likström för bilbatteriet.

För att säkerställa att ditt batteri snabbt är redo att användas igen måste du välja rätt laddare. Var särskilt uppmärksam på märkspänningen. Den måste i värde motsvara ditt batteri. Till bilar använder man vanligtvis batterier med en spänning på 12 V. En annan aspekt är laddningsströmmen. Den ska vara 1/10 av batterikapaciteten, t.ex. 5 A för ett bilbatteri med en kapacitet på 50 Ah.

Du kan välja mellan ett brett utbud av laddare, men de mest populära är två modeller: med en transformator eller med en mikroprocessor. Bilbatteriladdare med transformatorer är billigare och mindre komplicerade. Du måste dock ställa in driftsparametrarna manuellt och även kontrollera laddningsprocessen, eftersom enheterna inte stängs av automatiskt efter laddning.

Den andra typen, mikroprocessorladdare, är dyrare men mycket enklare att använda. De anpassar sig till batteriets parametrar och stängs av när laddningen är klar. I slutändan beror frågan om vilken laddare du ska köpa på ditt bilbatteri och dina ekonomiska resurser.

Det är enkelt att ansluta laddaren. Anslut polerna till batteriets utgång när motorn är avstängd. Kom ihåg den enkla regeln: plus till plus, minus till minus. Anslut laddarens röda kabel till pluspolen och den svarta kabeln till minuspolen. För en modell med transformator ställer du in driftsparametrarna manuellt. Mikroprocessorstyrda varianter känner igen dessa automatiskt. Slå nu på laddaren och vänta tills bilbatteriet laddas.

Laddning via generatorn

I situationer där du är långt ifrån en strömkälla och en bärgningsbil inte är ett alternativ kan generatorn vara till hjälp. Men först måste din bil starta. För att göra detta måste du få den i rörelse manuellt. Med lite tur kan du låta din bil rulla nerför en backe. Eller så kan du hitta starka förbipasserande som hjälper dig att knuffa på.

Gör så här:

  1. Stig in i bilen, vrid om nyckeln i tändningen och håll ner kopplingen.
  2. Välj en högre växel än första. Kopplingen förblir nedtryckt hela tiden!
  3. Låt nu dina medhjälpare knuffa på. Öka långsamt hastigheten till 5 km/h.
  4. Släpp kopplingen långsamt.
  5. Om bilen startar, låt den inte stängas av igen!

Så fort din bil drar igång kan du tacka dina medhjälpare och köra iväg. Men hur är det med generatorn? Kommer den att ladda bilbatteriet? Teoretiskt sett ja. Tyvärr tar detta lång tid och du kommer att behöva köra flera kilometer. Det är därför det är bättre att åka raka vägen hem för att koppla laddaren till ditt batteri. Eller så kan du köra direkt till verkstaden där du kan få den utbytt.

Ladda med en startkabel

För att få fart på din bil igen kan du även använda en startkabel. Den liknar kabeln på en laddare. Skillnaden är att det finns klämmor i båda ändarna av kablarna.

Dessa kablar gör att du kan starta en bil med urladdat batteri genom att koppla den till ett fungerande batteri i en annan bil. Kör det laddade fordonet tillräckligt nära din motor så att du enkelt kan fästa alla poler till polerna på båda batterierna. Stäng av motorn och anslut startkablarna (plus till plus, minus till minus).

Starta den laddade bilen och låt den gå i några minuter. Samtidigt absorberar det urladdade batteriet tillräckligt med energi för att starta din bil. Prova att vrida på tändningsnyckeln i bilen. Fungerade det? Super! Koppla loss kablarna, tacka för hjälpen och kör iväg!

Startkablar är särskilt användbara på resan. Ta dem med dig i bagageutrymmet för att undvika besvär. Men hur laddar man bilbatteriet med det? Det är lite som när du knuffar på bilen: du laddar inte batteriet helt, men du laddar tillräckligt för att köra hem eller till verkstaden.

Hur lång tid tar det att ladda bilbatteriet?

Laddningsförloppet för ett batteri beror på många faktorer. Det finns inget universalsvar för olika batterier. Låt oss försöka oss på ett exempel i alla fall.

Låt oss anta att ditt batteri är helt urladdat och att du har ställt in rätt parametrar för att laddaren ska fungera. Laddström = 1/10 kapacitet. Följaktligen kommer laddningstiden att ta mellan 10 och 12 timmar.

Tiden varierar beroende på batteriets laddningsnivå eller laddarens kraft. Faktorer som temperatur och fordonseffektivitet spelar också in. Påskynda inte laddningsprocessen! För korta laddningstider skadar bilbatteriet och gör att det förlorar energi snabbare.

Hur kontrollerar man ett bilbatteris hälsa?

Innan du laddar ett bilbatteri måste du först kontrollera om det redan behöver laddas. Du kan göra detta på två sätt: genom observation och med professionella mätinstrument.

Den första metoden går ut på att leta efter tecken som indikerar låg batterinivå. En indikation skulle vara en reducerad hastighet vid start. Det märker man främst efter ett längre uppehåll. Eller så kan du kolla halvljusen för att se om du behöver ladda batteriet. Om de tydligt lyser svagare när tändningen är på är det dags att plocka fram laddaren.

Om du värdesätter precision kan du använda universella bilbatteritestare eller multimetrar för att kontrollera batterispänningen.

Kontrollen utförs med motorn avstängd. Det är bäst att göra mätningen tidigt på morgonen när bilen fortfarande är sval. Om allt är okej bör mätaren visa minst 12,4 V. Slå nu på motorn och kontrollera om värdet stiger till 13,8–14,8 V. Om så är fallet behöver du inte laddaren just nu.

Om spänningen ligger mellan 10 och 12,4 V när motorn är avstängd behöver du ladda batteriet. Mätaren visar ännu mindre? Detta batteri kan inte sparas och måste bytas ut mot ett nytt.

Hur ofta laddar du batteriet?

Det finns inget fast schema för hur ofta ett bilbatteri behöver laddas. Tidpunkten beror alltid på laddningsstatus. Hur snabbt ett batteri laddas ur beror på många faktorer, såsom att oavsiktligt lämna lampor tända, korta resor, låga temperaturer, fordonsprestanda m.m.

Experter rekommenderar att du kontrollerar batteriladdningsnivån före vintern och ansluter en laddare vid behov. Kalla nätter är särskilt farliga för delvis urladdade batterier, så laddning hjälper. Tänk på att inte överbelasta cellerna och välj rätt aktuellt värde! Annars skadar du batteriet.

Förse din bil med energi i tid!

Erfarenhet är den bästa läraren, men vi hoppas trots allt att du aldrig behöver uppleva ett urladdat bilbatteri. Om det ändå skulle hända vet du nu varför, när och hur du laddar batteriet.

Är du bilintresserad och vill veta mer? Läs nästa artikel om hur du öppnar en bilverkstad och mycket mer om bilar.

Har den här artikeln varit till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Kylan är här innan du vet ordet av – att förbereda bilen för vintern

Precis som du förbereder dig för den kalla årstiden med en tröja, rejäla skor, tjocka byxor…

Läs mer

Hur du säkert laddar ditt bilbatteri och kan köra vidare

Det är morgonen efter en frostig natt och du har bråttom till jobbet. Du sätter dig…

Läs mer

Att ladda bilbatteriet på ett enkelt sätt: Den här guiden visar hur du gör!

Vem vet inte hur det är när man känner sig så där matt och tom? Då…

Läs mer

Res avslappnat med ett bilkylskåp

Att resa avslappnat och självständigt är ett mål som många delar. Ett bilkylskåp är en bra…

Läs mer