Gudfadern-trilogin är utan tvekan en av filmhistoriens mest populära filmserier, med de utmärkta skådespelarna, den unika atmosfären och en minst sagt fängslande historia. Här hittar du dock inte någon recension, utan snarare ett recept på en rätt från första delen. Det rör sig nämligen om Peter Clemenzas spagetti med köttbullar! Här går vi igenom hur du själv kan laga pastaklassikern.
Gudfadern-trilogin är utan tvekan en av filmhistoriens mest populära filmserier, med de utmärkta skådespelarna, den unika atmosfären och en minst sagt fängslande historia. Här hittar du dock inte någon recension, utan snarare ett recept på en rätt från första delen. Det rör sig nämligen om Peter Clemenzas spagetti med köttbullar! Här går vi igenom hur du själv kan laga pastaklassikern.
Italien möter USA i pastareceptet från vita duken
När du tänker på pasta, tänker du på Italien? Du är inte ensam, Italien är ju trots allt känt för sin pasta och tomatsås. Men när det kommer till Peter Clemenzas pastarecept från ”Gudfadern” blir det hela lite mer komplicerat. Pasta i sin traditionella och äkta italienska form serveras faktiskt utan kött. Köttbullar, å andra sidan, har länge varit väldigt populära i USA. Spagetti med köttbullar är så välkänt att den här rätten har landat flera stjärnroller i filmer och serier. Det perfekta exemplet på det är givetvis ”Gudfadern”.
Håll dina vänner nära, men din spagetti med köttbullar ännu närmare!
Nog med historielektionen, dags att laga mat! För Peter Clemenzas spagetti börjar du med dina köttbullar. Det här är delen som kräver mest arbete och uppmärksamhet. Du behöver:
- Nötfärs
- Fläskfärs
- Ströbröd
- Riven parmesan
- Ägg
- Salt
- Peppar
- Frityrolja
Lägg alla ingredienser i en skål och blanda ordentligt tills det blivit en jämn massa. Forma köttbullarna och stek dem tills de är gyllenbruna på alla sidor. Lägg de färdiga köttbullarna på hushållspapper så att överflödigt fett absorberas.
Utöver köttbullarna hör även italiensk salami hemma i tomatsåsen. Skär korven i tjocka skivor och stek i en panna.
Då var köttet klart. Nästa steg är såsen, och för den behöver du:
- Konserverade tomater
- Tomatpuré
- Rödvin
- Socker
- Oregano
- Basilika
- Vitlök
- Olja
Börja med att fräsa den hackade vitlöken i olivolja. Tillsätt tomatpurén och sedan de konserverade tomaterna. Koka upp allt försiktigt och lägg i köttbullarna och korven. Häll i vin och smaka av tomatsåsen med lite socker och örtkryddor. Koka tomatsåsen tills den har tjocknat till önskad konsistens.
Sist men inte minst, koka spagettin. För att göra detta, lägg pastan i kokande saltat vatten tills den är al dente. Häll av vattnet och skölj spagettin snabbt under kallt vatten.
För att servera gudfaderns pasta lägger du först en portion spagetti i en djup tallrik. Häll lite tomatsås över och blanda väl. Sedan slevar du upp en riklig portion sås med köttbullarna och korven över spagettin. Garnera med persilja och riven parmesan. Smaklig måltid!
Michał Orłowski – kökschef för renommerade restauranger i Sydney och Warszawa. Erfaren och professionell krögare. Michał började sin gastronomiska resa redan i tonåren. På somrarna arbetade han som bartender och upptäckte sin kärlek till gastronomi. Under åren skaffade han sig många erfarenheter, fördjupade sina kunskaper och fulländade sitt hantverk.
År 2007 reste han till Australien där han finslipade sina kunskaper. Efter hemkomsten var han kökschef på restaurangen Lars, Lars & Lars i Poznań. Han delar med sig av sina kunskaper och praktiska tips på YouTube-kanalen Chef’s Gear.
Dela