En sak är säker. Med läckra kakor, tårtor och aromatiskt kaffe kan du locka gäster till ditt café men det funkar inte utan grundläggande professionell utrustning. Oavsett om det gäller drycker eller bakverk behöver du rätt kökstillbehör för att servera dina skapelser till kunderna på kort tid och med liten ansträngning. Ta reda på vilka apparater och möbler som är bäst för dig som driver eller ska starta café eller bageri!
En sak är säker. Med läckra kakor, tårtor och aromatiskt kaffe kan du locka gäster till ditt café men det funkar inte utan grundläggande professionell utrustning. Oavsett om det gäller drycker eller bakverk behöver du rätt kökstillbehör för att servera dina skapelser till kunderna på kort tid och med liten ansträngning. Ta reda på vilka apparater och möbler som är bäst för dig som driver eller ska starta café eller bageri!
Den viktigaste utrustningen för att komma igång inom restaurang- och cafébranschen
Oavsett företagsprofil börjar många restaurangverksamheter med samma steg: att skapa en affärsplan. Redan i affärsplanen för ett café eller när du planerar för en restaurang listar du all utrustning och möbler du behöver. Utrustningen till ditt bageri eller café har inte bara en funktionell användning, utan måste också uppfylla kraven på arbetarskydd och hygienkrav inom livsmedel och restaurang.
Köksapparater och möbler som kommer i kontakt med livsmedel ska vara livsmedelssäkra. Utrustningen får inte innehålla några giftiga eller absorberande material. Var därför uppmärksam på att skaffa produkter som är hygieniska, lättrengjorda och oskadade.
Det betyder inte bara att du behöver ny restaurangutrustning. Det viktigaste är att dina enheter är i perfekt skick och lätta att underhålla. Detta säkerställer att du alltid kan följa reglerna som finns för livsmedelsföretag. Köksmaskinerna ska också vara lätta att flytta så att du enkelt kan flytta dem för vanlig grundstädning, till exempel av golvet.
Koppar, fat eller bestick ska vara märkta med den lättigenkännliga ”glas och gaffel”-symbolen. Den indikerar livsmedelssäkerhet. Symbolen är giltig i hela EU och bekräftar att de använda materialen inte släpper ut några skadliga ämnen i livsmedel.
Personalen ska också arbeta hygieniskt. Förutsättningen för all kontakt med livsmedel är att hygienregler efterlevs. I kontrollbesök av din ansvariga myndighet kontrolleras efterlevnaden av hygienregler, personlig renlighet, korrekt hantering av livsmedel och allergener m.m.
Arbetskläder som hårnät, höghalsade kockjackor, halkfria skor, förkläden och handskar förhindrar kontaminering av ingredienser och skyddar mot olyckor, skador och brännskador.
Vad mer bör du vara uppmärksam på när du utrustar ett café eller bageri?
Komfort och estetik spelar en stor roll, både för gäster och personal. Var särskilt uppmärksam på att se till att det finns tillräcklig rörelsefrihet. Oavsett om det är i själva köket eller på väg till kunderna ska de vanligaste gångvägarna vara breda och tydliga.
Skåp, hyllor och liknande funktionella möbler ska vara lätta och säkra att använda. Sådana möbler påskyndar hanteringen av mat och dryck och ökar arbetssäkerheten. Dessa inkluderar funktioner som breda och ergonomiska handtag, användarvänliga kontroller, utrymmesbesparande skjutdörrar och höjdjusterbara enheter.
Till basutrustningen i ett cafékök hör även mindre köksredskap. Förutom koppar, glasunderlägg, glas, bestick och tårtfat gör specialverktyg arbetet lättare:
- Tamper för pressning av nymalet kaffe,
- kannor för att skumma mjölk,
- behållare för uppsamling av kaffesump,
- en termometer för att kontrollera mjölktemperaturen eller
- koppautomater och bestickbehållare samt
- socker- och servettstationer.
- Espressomaskin – 20 bar – 2,5 L vattentank
-
Perkulator – 16 liter
1990,00 kr1590,00 kr -
Doseringstratt – 8 mm
359,00 kr299,00 kr -
Stavmixer – 500 W – 500 mm – 6000 till 18 000 r/min
2790,00 kr2390,00 kr
I handeln kan du också hitta såsdispensrar som du använder för att enkelt portionera sirap. Dessa doseringshjälpmedel möjliggör exakt dispensering så att du kan göra drycker av jämn kvalitet.
För att alltid ha alla dina enheter till hands behöver du rätt möbler. För café- och restaurangbranschen finns speciella kaffeskåp eller basenheter där du kan förvara viktiga tillbehör snyggt i fack och lådor. Det betyder att du kan hålla alla redskap du behöver nära kaffemaskinen och brygga dina kreationer utan ansträngning. Dina diskskåp ska också vara funktionella och lätta att komma åt.
För att rengöra smutsig disk så snabbt och så bra som möjligt behöver du diskmaskiner och diskhoar eller diskbänkar med skåp. Med speciella polermaskiner kan du göra glasen glänsande på några sekunder. Detta sparar personalen tid och imponerar på dina gäster med oklanderligt rena diskar.
Att starta bageri på ett enkelt sätt: Hur du kommer igång med ditt företag
Bagerier och caféer ser ofta väldigt lika ut när det kommer till utrustning. Köksmaskiner som espressomaskiner, mixers och dryckesautomater finns hos båda företagen.
Detsamma gäller möbler för förvaring och rengöring av köksredskap. Nödvändig utrustning i både bageri och café är bland annat arbetsbord, diskskåp, handfat, diskmaskiner och glaspolerare.
Vill du presentera kakor, frasiga frallor eller tårtor och andra bakverk för dina kunder är en buffévitrin att rekommendera. Dessa behållare av glas eller genomskinlig plast ger plats för godis på flera plan, visar dina läckerheter från alla håll och får dina gäster att vattnas i munnen. Professionella enheter har även en kylfunktion för att säkerställa kvaliteten på dina kakor och desserter.
Om du förbereder varorna själv i ditt bageri behöver du kraftfull utrustning för att baka dina tårtor, kakor och bröd. Först och främst behöver du en bageriugn. Med professionell utrustning kan du säkerställa kvaliteten på ditt bröd och kakor, till exempel genom särskilt exakta termostater. Dessutom möjliggör rymliga eller delade bakkammare produktion av stora kvantiteter.
En matberedare eller degblandare är också en del av basutrustningen i ett bageri. De tar inte bara på sig det ansträngande manuella arbetet, utan blandar även degar av valfri konsistens jämnt. Med en degrullare kan du förenkla ytterligare arbetsmoment som du annars skulle behöva göra med mycket muskelkraft och en kavel.
Bakar du med mycket frukt i ditt bageri eller konditori? Byt ut kniven och brädan mot speciella fruktskärare, skalare eller universal-matberedare. De senare erbjuder fördelen att skärskivorna är utbytbara, så att du kan forma frukt efter dina önskemål.
Om du även jobbar med torkad frukt rekommenderas en torkugn. På så sätt kan du konservera många livsmedel, oavsett om de är i ren form eller som puré, samt bearbetning av rester.
Med en påfyllningstratt kan du portionera geléer, såser och annat pålägg enkelt och exakt. Detta gör det lättare att dekorera och servera stora mängder bakverk.
Förutom speciella kökshjälpare behöver du också typiska tillbehör som knivar eller behållare av god kvalitet för att göra såser, fruktfyllningar eller glasyr. Välj rostfritt stål för dina kastruller. Det reagerar inte med mat, är extremt robust och är lätt att rengöra.
Inte alla av redskapen och apparaterna vi räknat upp är en del av basutrustningen för ett bageri. Det beror mycket på vilka bakverk, sötsaker och förfriskningar du serverar. För att komma igång räcker det ofta med några saker, som en monter, en bänkskiva, porslin och bestick, skåp för förvaring, diskho eller diskmaskin samt en kaffemaskin. Beroende på dina behov eller när produktutbudet växer kan du lägga till ytterligare utrustning.
Att öppna café och bageri – en sammanfattning
Idag erbjuder kaféer och bagerier ofta liknande saker på menyn. Därför finns mycket överlappning i inredningen, från kaffemaskinen till hygieniska arbetsbord till matberedare och mixers.
När det kommer till att utrusta ditt café kan kostnaderna variera. För en ekonomisk grunduppsättning med vitrin, kaffebryggare, arbetsbord och skåp, möbler för gäster och nödvändiga tillbehör för servering av kaffe och bakverk ligger den totala kostnaden lägre än om du utrustar ditt café med speciella tillbehör för att erbjuda ett bredare utbud.
Dela