Effektivt rostskydd för din bil: Så håller du underredet intakt!

Dela

Älskar du din bil? Byter du olja regelbundet, kontrollerar filtren och åtgärdar problem direkt? Glöm då inte att rost kan drabba alla bilar, oavsett märke eller årsmodell. Den skadliga korrosionen börjar ofta på de ställen som utsätts mest för yttre påverkan – särskilt underredet. I den här artikeln får du veta hur du på ett tillförlitligt sätt kan skydda din bil mot rost genom underredesbehandling!

Unterbodenschutz

Dela

Älskar du din bil? Byter du olja regelbundet, kontrollerar filtren och åtgärdar problem direkt? Glöm då inte att rost kan drabba alla bilar, oavsett märke eller årsmodell. Den skadliga korrosionen börjar ofta på de ställen som utsätts mest för yttre påverkan – särskilt underredet. I den här artikeln får du veta hur du på ett tillförlitligt sätt kan skydda din bil mot rost genom underredesbehandling!

Behöver även galvaniserade underreden rostskydd?

Vattenpölar, nederbörd, stenskott och vägsalt på vintern ledde förr till att metallkomponenter började rosta nästan direkt efter bilköpet. Numera fördröjs problemet tack vare att underreden vanligtvis galvaniseras. Vid galvanisering, även kallat ”galvning”, täcks metallen med ett zinklager på 5 till 10 µm, vilket skyddar mot direkt kontakt med syre. Vanligtvis används två metoder: doppmetoden och sprayning. Doppmetoden är särskilt effektiv eftersom den täcker hela underredet, medan sprayning kan lämna små oskyddade områden där rost kan få fäste. Skador på zinkskiktet från ojämna vägar förvärrar dessutom risken för korrosion. Därför är det rekommenderat att regelbundet kontrollera även ett galvaniserat underrede och ge det ett förebyggande skydd.

Rostborttagning och underredesbehandling: Så här tar du hand om din bil på rätt sätt!

Om det redan finns korrosion på underredet, kontrollera först hur djupt rosten har trängt in i metallen. Du kan enkelt ta bort ytliga angrepp själv. Detta kräver mindre precision än att polera bilen, eftersom underredet är mer robust än lackerade ytor. För detta behöver du:

För att behandla underredet, kör din bil på en hiss eller använd lämplig lyftutrustning såsom en domkraft. Ta först bort alla plastkåpor och skydda alla exponerade kablar. Om möjligt, ta även bort bränsletanken. Rengör undergolvet noggrant för att ta bort salt, lera och andra föroreningar.

Efter att underredet har torkat använder du borren med stålborste. Använd denna för att noggrant ta bort rosten från alla drabbade områden och behandla dem sedan med en rostlösare. Följ tillverkarens instruktioner och vänta på den angivna exponeringstiden. Släta nu till de bearbetade ytorna med finkornigt sandpapper. Applicera sedan två lager rostskyddsmedel. Var uppmärksam på de angivna torktiderna. Slutligen tätar du underredet med ett skyddande lager.

Om du upptäcker skador på hjulnavet under behandling av underredet kan ett byte bli nödvändigt. För säker demontering behöver du en speciell hjullageravdragare. Detta verktyg förhindrar att du skadar omgivande delar under byte.

Varför är underredesskydd viktigt för ditt fordons livslängd?

Regelbundna inspektioner av underredet gör det möjligt att snabbt reagera på problem som uppstår och på så sätt förhindra större skador. Detta förlänger inte bara bilens livslängd utan ökar också säkerheten på vägen. Om du bortser från ytlig rost kommer den snabbt att tränga in i djupare lager. I värsta fall rostar påverkade komponenter igenom och utgör en potentiell källa till fara. Bilbesiktningen kan också bli ett problem om underredet är rostigt.

Sist men inte minst gör ett kraftigt rostigt underrede omfattande reparationer oundvikliga och kräver ofta att flera skadade delar byts ut. Detta ökar kostnaderna avsevärt och fordonet står kvar i verkstaden i minst 3 till 4 dagar. Detta innebär en märkbar begränsning och ytterligare organisatorisk insats, särskilt för personer som använder bilen varje dag för att ta sig till jobbet. Utan reparationer i tid och efterföljande skydd finns det risk för dyrt och ofta oekonomiskt utbyte av hela golvplattan. I många fall hamnar bilen på skroten av kostnadsskäl.

Vilket är det bästa sättet att skydda underredet på ditt fordon?

Marknaden erbjuder idag en mängd olika produkter för fordonsskydd. Vad är det bästa sättet att skydda underredet? De mest beprövade botemedlen inkluderar:


Innan du lägger på underredesskyddet är det viktigt att noggrant rengöra och torka ytorna för att få bort all smuts och gamla rostpartiklar. Skydda dig med handskar, andningsskydd och skyddsglasögon och arbeta i välventilerade utrymmen eftersom vissa produkter innehåller retande kemikalier. Applicera jämnt för att uppnå fullständig täckning, se till att noggrant behandla även svåråtkomliga områden.

När ska man förnya rostskyddet på underredet?

Oljebyten utförs vid tillverkarens rekommenderade körsträcka eller en gång per år, invändiga ozonbehandlingar utförs vid behov och däckrotationer sker på våren och hösten. Men hur är det med att skydda underredet? Detta beror till stor del på ditt fordon:

Behandla klassiska bilar, äldre fordon och modeller utan galvaniserad underreden inför höst- och vintersäsongen. Den här tiden är den största utmaningen, eftersom vägsalt, lera, snö och frost samt kraftiga temperatursvängningar – till exempel på grund av parkering i uppvärmda garage – främjar rost. Du bör även kontrollera sådana fordon profylaktiskt för korrosion två till tre gånger om året.

Trots en viss rostskyddseffekt kräver även svagt galvaniserade fordon särskild uppmärksamhet. Särskilt på billigare bilar är galvaniseringen ofta ofullständig eller mindre motståndskraftig, vilket gör att det även utvecklas rost på dessa modeller. Därför rekommenderas det att behandla svagt galvaniserade underreden minst en gång om året före vintersäsongen. En regelbunden inspektion hjälper till att identifiera dolda rostfläckar tidigt och vidta riktade åtgärder för att förlänga fordonets livslängd.

För galvaniserade fordon räcker det ofta med en årlig besiktning utan ytterligare behandling, eftersom dessa modeller har ett effektivt skydd mot rost. Det är fortfarande viktigt att kontrollera underredet regelbundet, eftersom mekaniska skador eller svåra repor kan påverka den skyddande galvaniseringen. Ta bort sådana rostfläckar omedelbart för att förhindra att korrosion sprids.

Förutom att skydda underredet är vård av höljet avgörande för ett fordons yttre utseende och livslängd. Regelbunden tvätt tar bort smuts, damm och miljöpåverkan som angriper färgen. Ett lager vax skyddar sedan höljet från yttre påfrestningar som UV-strålning, vatten och salt. Känsliga områden som dörrkarmar, trösklar och hjulhus kräver särskild uppmärksamhet. Om möjligt, parkera din bil på torra, skuggiga platser för att undvika skador från extremt väder. För fordon med plastdelar, se till att dessa sköts ordentligt för att skydda materialet från missfärgning och sprickbildning. Det kan även vara bra att ta reda på vilka huskurer och tips du kan använda för att polera plast på bästa sätt!

Har den här artikeln varit till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Tomt bilbatteri? Med rätt laddare är du redo att köra igen på nolltid

Vad ska du göra om din bil plötsligt inte startar för att du har glömt att…

Läs mer

Få igång bilen igen – så byter du bilbatteriet på bara 3 steg!

Plötsligt startar inte bilen – batteriet är tomt och tanken på verkstadskostnader gör sig påmind. Att…

Läs mer

Problem med att växla? Då kan det vara läge att byta koppling!

Rycker bilen när du växlar? Luktar det konstigt i kupén och fordonet accelererar inte trots högre…

Läs mer

Effektivt rostskydd för din bil: Så håller du underredet intakt!

Älskar du din bil? Byter du olja regelbundet, kontrollerar filtren och åtgärdar problem direkt? Glöm då…

Läs mer