Metallbearbetning innebär inte bara att forma och skära metaller, utan också att sammanfoga dem. Den vanligaste metoden att sammanfoga metaller är svetsning. I den här artikeln går vi igenom vad svetsning egentligen innebär.
Metallbearbetning innebär inte bara att forma och skära metaller, utan också att sammanfoga dem. Den vanligaste metoden att sammanfoga metaller är svetsning. I den här artikeln går vi igenom vad svetsning egentligen innebär.
Vad är svetsning?
Vid svetsning använder man mycket höga temperaturer för att smälta metalldelar som bildar en bindning vid kontaktpunkten. Beroende på tekniken använder du ytterligare bindemedel i form av elektroder, svetstrådar eller specialstavar. Dessa kombineras med den smälta metallen och bildar svetsfogen efter att det härdats.
Typer och metoder för svetsning
Sedan det uppfanns har olika typer och metoder för svetsning utvecklats för att sammanfoga metaller med hjälp av värme. De skiljer sig beroende på vilka energikällor som används eller hur materialet bearbetas. Följande typer av svetsning kan delas in efter energityper:
- Gas – en gaslåga (t.ex. acetylen) används här för att värma kanterna på metalldelar för att binda samman stål och icke-järnmetaller.
- Elektrisk – en båge som skapas mellan elektroden och metallbiten som producerar den värme som behövs för svetsning. Metoden är lämplig för olika metaller med en tjocklek på 1–80 mm.
- Termit (aluminiumtermi) – en blandning av järnoxid och aluminium antänds och reagerar starkt exotermiskt. Detta skapar flytande stål som kan användas för att koppla ihop järnvägsspår, stålstift och gjutjärnselement.
- Laser – med denna moderna process kan du sammanfoga stål, nickel, titan och svårsmälta metaller. Den är baserad på en kraftfull sammanhängande ljusstråle. Detta möjliggör svetsning av arbetsstycken i olika former och från alla svetspositioner.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom elektrisk svetsning. Det används i många branscher, t.ex. inom fordonsindustrin, maskinteknik och hantverk. Du använder olika svetsmaskiner för detta. Elsvetsning är uppdelad i flera metoder: TIG, MIG/MAG och MMA.
TIG-svetsning
För TIG-svetsning använder du, till skillnad från vid andra svetsmetoder, en icke-smältande volframelektrod. Mellan den och arbetsstycket skapar du en båge med en mycket hög temperatur som krävs för att smälta metallen. Ytterligare material i form av svetsstavar tillsätts ofta för att säkerställa en stabil svets.
En annan karakteristisk egenskap hos TIG-svetsning är användningen av inert gas. Det skyddar smältbadet, det vill säga den flytande metall som skapas vid uppvärmning. Detta gör sammanfogningen mer hållbar och korrosionsbeständig.
MIG/MAG-svetsning
Svetsmetoderna MIG och MAG hänvisas ofta till tillsammans eftersom de bara skiljer sig åt när det gäller en sak. Båda teknikerna använder en svetstråd för att skapa en båge. Under påverkan av värmen som alstras smälter tråden och skapar en solid svets mellan metallbitarna.
Den enda skillnaden mellan MIG och MAG är den skyddsgas som används. För MIG använder man inerta gaser som argon, för MAG använder man aktiva gaser som koldioxid. Den förstnämnda reagerar inte med metallen i svetsbadet, men den senare gör det. Men båda har samma uppgift – att skydda svetsfogen från yttre påverkan.
Att svetsa med elektroder
Den sista elektriska svetsmetoden är MMA- eller elektrodsvetsning. För att göra detta använder du en täckt elektrod gjord av en metallkärna och en beläggning för att skapa en svetsfog. Vid svetsning smälter kärnan och skyddsgaser frigörs från det yttre skalet. Detta skapar slagg som blir kvar på svetsfogen.
Vad måste jag tänka på när jag svetsar aluminium?
Vid svetsning sammanfogar man olika typer av metaller och deras legeringar. Vissa typer av metall kräver dock tillräcklig kunskap för att säkerställa att man inte skadar grundmaterialet och uppnår en mycket hållbar svets. Ett utmärkt exempel är aluminium.
Svårigheten med att svetsa aluminium är dess relativt låga smältpunkt. Detta innebär att du om parametrarna är dåligt inställda kommer att skada aluminiumdelar mer än du kommer att foga ihop dem. Dessutom kan tunna oxidskikt bildas på ytan av materialet, vilket påverkar svetsens kvalitet.
Det är bäst att använda MIG- eller TIG-metoden för svetsning av aluminium. För båda använder du en inert skyddsgas såsom argon. Den första tekniken gör det möjligt att ansluta arbetsstycken med en tjocklek på 1 mm och mer. Mer erfarna svetsare använder pulserande ström för att sammanfoga aluminiumdelar med en tjocklek på mindre än 1 mm.
Mindre erfarna personer svetsar bäst med en TIG AC/DC-svets. Den svetsar aluminium med en maximal tjocklek på upp till 10 mm. Du kan använda alternativet växelström (AC) på TIG-svetsen, som håller svetsbadet rent vid svetsning av aluminium.
Hur mycket kostar professionellt svetsarbete?
Om du inte har lämplig utrustning eller har otillräcklig erfarenhet av svetsning ska du ta till professionella tjänster. Proffs tar med sig den kunskap som krävs för att skapa högkvalitativa fogar. Men hur mycket kostar denna tjänst?
Priset på svetstjänster beror på många faktorer, inklusive den erfarenhet och färdigheter som redan nämnts. Dessutom bestäms priset av svetsmetoden, typen av material som ska sammanfogas, jobbets komplexitet och till och med platsen (i verkstaden eller på plats hos kunder). Men oftast inkluderar svetsföretag följande i sina prislistor:
- Kostnader för inköp och bearbetning av materialet (borrning, skärning, rengöring),
- tid som ägnas åt förberedelser och svetsning,
- energiförbrukning,
- tilläggstjänster, t.ex. målningsarbeten
Den avgörande faktorn för priset är vanligtvis kostnaden för att producera 1 cm svetsfog. Vissa hantverksföretag räknar ut det i kvadratmeter eller linjära meter. För vissa former, t.ex. grindar eller staket, tar proffs vanligtvis ut ett fast pris för en del av den färdiga produkten.
Vad är svetsning? – sammanfattning
Svetsning är en vanlig metod för att sammanfoga metaller. Den används för bygga bilar, vardagliga apparater och till och med hus.
Om du vill svetsa metaller behöver du rätt verktyg. För praktiska tips om att köpa rätt utrustning, se vår artikel om att välja en svetsmaskin med inverterteknik.
Dela