Ljus för dina växter – vilken växtbelysning använder du?

Dela

Krukväxter gör varje rum mer hemtrevligt och vackert! Ofta handlar det om exotiska växter som under hösten och vintern lider av ljusbrist i vårt klimat och därför växer sämre. Då är det bra att använda växt- och odlingslampor. Vi berättar om allt du behöver veta när det kommer till växtbelysning i den här artikeln.

Dela

Krukväxter gör varje rum mer hemtrevligt och vackert! Ofta handlar det om exotiska växter som under hösten och vintern lider av ljusbrist i vårt klimat och därför växer sämre. Då är det bra att använda växt- och odlingslampor. Vi berättar om allt du behöver veta när det kommer till växtbelysning i den här artikeln.

Hur påverkar ljus växternas tillväxt?

Har du någonsin odlat krukväxter? Då vet du säkert hur du planterar, vattnar och gödslar. Men tänker du också på att ha tillräckligt med belysning? Varje växt behöver nämligen ljus för sin näring och vitalitet som den får genom fotosyntesen. Finns det för lite ljus kommer du därför att märka av negativa förändringar hos din krukväxt.

Särskilda odlingslampor och växtlampor kan hjälpa. Det här är inte ljuskällor som du använder vardagligt hemma. Växter behöver fullspektrumlampor med rätt ljusfärger. Med dessa lampor kan du effektivt förlänga livslängden på dina växter så att de utvecklas obehindrat.

Växttillväxt och ljusfärg

Vanliga glödlampor är alltså inte är lämpliga för att belysa växter, så vad är det egentligen som gör en speciallampa så speciell? Som redan nämnts är färgerna på det emitterade ljuset – den perfekta kombinationen av blått och rött ljus och, i mindre utsträckning, vitt, infrarött och ultraviolett ljus – avgörande. De viktigaste är dock de två förstnämnda färgerna. Varför?

Blått ljus är väldigt viktigt för att odla växter inomhus. Om du, å andra sidan föredrar grönsaksplantor som tomater i trädgården på våren, är LED-odlingslampor med rött ljus ovärderliga.

Växer dina krukväxter och blommor bra när du använder odlingslampor med vitt ljus? Ja! När allt kommer omkring är vitt ljus uppbyggt av alla andra färger. Det här ljuset ser därför till att växterna utför fotosyntesen.
Tänk på två saker: Ljusets färgtemperatur måste motsvara naturligt dagsljus vid 6500–8000 K. Kom dock ihåg att du även med noggrant utvalt vitt ljus aldrig kommer att uppnå lika bra resultat som med blått och rött ljus.

Olika sorters lampor för växtbelysning

Vilka växtlampor är bäst och vilken sort ska man skaffa? Lär dig mer om de tre mest populära lamporna för att ta hand om växter:

Vilken effekt kräver odlingslampor?

Hur många watt bör en odlingslampa ha för att vara tillräckligt effektiv? Wattalet är nämligen inte särskilt bra att gå efter när man jämför olika typer av lampor. En LED-lampa arbetar betydligt mer effektivt än en CFL-lampa med samma wattal. Följaktligen är en LED-växtlampa mer kraftfull. Nyckeln är att specificera ljusstyrkan i lumen. Som parameter berättar den mer om effektiviteten hos en viss ljuskälla.

Energibesparingar med odlingslampor

Är lampor verkligen kostnadseffektiva när det kommer till att belysa växter? I motsats till föråldrade natriumånga- och metallhalogenlampor, som genererar höga driftskostnader vid belysning av anläggningar, är modern teknik som LED eller till och med lysrör inte alltför dyra. Förstahandsvalet är dock LED-lampor, som inte bara fungerar energisnålt utan även erbjuder ett brett spektrum av olika sorters ljuskällor.

Växtbelysning och utrymme

När du väljer en växtlampa bör du också tänka på vilket rum du ska använda den i. Beroende på platsen skiljer sig nämligen också ljuskällorna åt. Dekorativa växter i en lägenhet kräver ett annat ljus än grönsaker och blommor som du odlar under folie eller i ett växthus.

Växtbelysning till växthus

Hur belyser man växter i ett växthus? Ett riktigt bra val är de moderna LED-panelerna! Om köpet är för dyrt för dig, välj de redan nämnda HPS- och MH-lamporna istället. De kostar mycket mindre, ger mycket starkt ljus och genererar även värme, vilket är fördelaktigt för växter i växthus.

Kostnaden för elförbrukningen är mycket högre på lång sikt än kostnaden för att installera växtlampor en gång. Om du vill att ditt företag ska jobba ekonomiskt i många år framöver så satsa på ny LED-teknik.

Belysningen av växter i ett hus

I ett hus är natriumlampor och MH-lampor inte lämpliga för växtbelysning. Det är bättre att välja energibesparande lösningar som LED och CFL. Har du bara ett fåtal plantor räcker det med ett enda långt lysrör.

Om du har många växter kan du välja ett set med flera LED-odlingslampor. Du kan ofta programmera dem för att passa dina behov och de förser dina blommor och växter med en omfattande belysning som du vanligtvis bara uppfattar som vitt ljus.

Har den här artikeln varit till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Ljus för dina växter – vilken växtbelysning använder du?

Krukväxter gör varje rum mer hemtrevligt och vackert! Ofta handlar det om exotiska växter som under…

Läs mer

Vad och hur planterar du i trädgården på hösten? En guide för trädgårdsmästare

Hösten förknippas oftast med slutet av trädgårdssäsongen. Men det är inte alla som vet att den…

Läs mer

Att beskära fruktträd – så här säkerställer du en rik skörd varje år

Vill du plantera fruktträd på din tomt? Då behöver du vara beredd på mycket arbete varje…

Läs mer

Att starta upp ett akvarium: Så här känner sig dina fiskar som fisken i vatten

Skapa en lugnande och vacker undervattensvärld – hemma! Att se fiskar simma försiktigt mellan olika exotiska…

Läs mer