Gjutjärn är ett populärt material för köksredskap som såväl professionella kockar som hemmakockar ofta talar sig varma för. Gjutjärn är utmärkt för att både leda och hålla kvar värme. På så sätt kan du få till en särskilt jämn tillagning och rostning. Den naturliga non-stick-beläggningen gör hela processen, från matlagning till rengöring, enklare.
Gjutjärn är ett populärt material för köksredskap som såväl professionella kockar som hemmakockar ofta talar sig varma för. Gjutjärn är utmärkt för att både leda och hålla kvar värme. På så sätt kan du få till en särskilt jämn tillagning och rostning. Den naturliga non-stick-beläggningen gör hela processen, från matlagning till rengöring, enklare.
Dessutom är köksutrustning i gjutjärn extremt hållbar. Med den rätta skötseln har du kvar den livet ut. I den här texten kan du läsa mer om fördelarna med gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor, skötsel och inbränning av gjutjärn och få tips om vilka sorters kärl som passar bäst till vilka rätter.
För- och nackdelar med gjutjärn
Gjutjärn har flera fördelar, men det finns också några nackdelar. Här är vår sammanfattning av för- och nackdelarna:
Fördelarna med att laga mat i gjutjärnspanna eller -gryta :
- Utmärkt värmeledningsförmåga och värmehållning: Gjutjärn har en utmärkt värmeledningsförmåga och håller kvar värmen länge. Det innebär att den sprider och håller en jämn värme över hela ytan. Det är viktigt för att laga och steka maten jämnt, utan ojämna resultat.
- Höga temperaturer: Gjutjärn kan också hålla höga temperaturer, vilket gör att det lämpar sig riktigt bra för stekning, grillning och bräsering. Det kan till och med användas över en öppen eld.
- Lång livslängd: Grytor och pannor i gjutjärn är väldigt robusta och hållbara. Tar du hand om dem på rätt sätt, håller de livet ut.
- Mångsidighet: Matlagningskärl i gjutjärn är mångsidiga och bra för en mängd olika tillagningsmetoder. Du kan steka, du kan bräsera, du kan grilla eller till och med baka i kärl av gjutjärn. Du kan också använda dem på olika sorters spisar, som gas, el, induktion eller, som vi nyss nämnde, över öppen eld.
- Naturlig ”non-stick”-beläggning: Om det är ordentligt inbränt och omskött utvecklar gjutjärn en naturlig beläggning som förhindrar mat från att bränna fast. Det gör det enklare att tillaga känslig mat och att rengöra pannan eller grytan efteråt.
- Hälsofördelar: Gjutjärn är ett naturligt material och innehåller inga skadliga kemikalier, som till exempel belagda köksredskap av aluminium gör. Vissa studier tyder också på att användning av kokkärl i gjutjärn kan öka järnnivåerna i mat, vilket är en fördel för personer med järnbrist eller anemi.
Nackdelarna med att laga mat i gjutjärn:
- Tungt : Kokkärl i gjutjärn är väldigt tunga, vilket gör att hanteringen, särskilt om kärlet i fråga är fullt, kräver en hel del ansträngning.
- Lång uppvärmningstid: På grund av sin höga densitet kräver gjutjärn en längre uppvärmningstid än andra sorters kokkärl.
- Känsligt för temperaturförändringar: Gjutjärn är känsligt för extrema temperaturförändringar, som om du till exempel sätter kärlet från den varma spisen direkt i kallt vatten.
- Syrliga rätter: Ingredienser med hög syrahalt – som tomatsås eller vinäger – kan i vissa fall angripa gjutjärnet och dess patina.
- Rost: Om du inte tar väl hand om gjutjärn kan det rosta. För mer om korrekt skötsel av kokkärl i gjutjärn, se vårt avsnitt om det längre ned.
Sammantaget är gjutjärnsgrytor och -pannor ett utmärkt val för dem som letar efter ett robust, mångsidigt och hållbart kokkärl som har en naturlig non-stick-beläggning och erbjuder hälsofördelar.
Vilka typer av kokkärl i gjutjärn finns det?
Det finns olika sorters kokkärl i gjutjärn – beroende på form och syfte. Här är några av de vanligaste varianterna i korthet:
- Gjutjärnspannor: En gjutjärnspanna har ofta en platt botten och en lutande sida för att göra det lättare att vända och ta bort maten. De är utmärkta för steka biffar , grönsaker och annat gott.
- Grillpannor: Du känner igen gjutjärnspannan för grillning på den räfflade ytan, som ger det karakteristiska grillmärket på maten. De är idealiska för att grilla biffar, kyckling, fisk och grönsaker.
- Fältugn: Fältugnar i gjutjärn är stora, djupa kastruller med tungt lock som ger en utmärkt värmebevaring. De är perfekta för att bräsera kött, baka bröd eller laga soppor och grytor över öppen eld.
- Crêpejärn: Crêpejärn är elektriska apparater med en rund, platt värmeyta. Om värmeytan är gjord av gjutjärn släpper de tunna pannkakorna lättare. De passar också till vanliga pannkakor, omeletter och andra platta rätter.
- Wok: Wokpannor i gjutjärn har en böjd form och en liten, platt bottenyta som möjliggör en snabb och jämn uppvärmning. De är idealiska för att steka grönsaker, kött och ris vid olika tillagningsnivåer samtidigt.
- Gjutjärnsgryta: En gjutjärnsgryta ofta rund eller oval till formen och har ett tättslutande lock för att hålla fukt och smaker inne. Gjutjärnsgrytor är idealiska för att bräsera kött, grönsaker eller förbereda grytor. Men du kan också använda grytan som en brödform i gjutjärn.
Sammantaget finns det alltså många olika typer av kokkärl i gjutjärn, som lämpar sig för en mängd olika tillagningsmetoder och ingredienser. Valet av rätt utrustning beror på individuella behov och preferenser. Därför ska du välja rätt kokkärl för bästa resultat, för den sortens matlagning som du vill syssla med.
Rätt skötsel: Hur du rengör gjutjärnspannor ordentligt
Korrekt skötsel av kokkärl i gjutjärn är avgörande för att förlänga dess livslängd och förbereda perfekta måltider. Här är några tips för att ta hand om matlagningskärl i gjutjärn:
- Inbränning: Genom att bränna in gjutjärnspannan eller -grytan skapar du ett skyddande lager på ytan. Att bränna in skyddar kärlet från korrosion och förbättrar dess non-stick egenskaper. Inbränningen gör du i regel när kokkärlet är nytt eller när det tappar sin beläggning. Du kan ta reda på hur du gör detta i sista stycket.
- Rengöring: Rengör kokkärlet endast med varmt vatten och en mjuk borste eller svamp för att undvika att skada ytan. Undvik att använda hårda eller slipande rengöringsmedel eftersom de kan skada gjutjärnskärlens patina.
- Torkning: För att förhindra rost, torka ditt kärl i gjutjärn noggrant. Låt det helt enkelt lufttorka eller torka av med en mjuk duk.
- Olja: För att hålla en gjutjärnspanna i gott skick är det bra att regelbundet gnugga in dem med olja. Detta skyddar ytan från korrosion och förbättrar dess non-stick egenskaper.
- Förvaring: Gjutjärnsgrytor och kastruller förvaras bäst på en torr och ventilerad plats för att förhindra korrosion. Stapla inte kokkärl eftersom det ibland kan repa ytan.
Genom att följa dessa tips kan du hålla din gjutjärnsgryta eller din gjutjärnspanna i gott skick och därmed förlänga livslängden på köksredskapen.
Hur bränner jag in mitt gjutjärnskärl?
Att bränna in gjutjärn är ett viktigt steg för att utveckla en naturlig beläggning så att maten inte fastnar, och skydda kokkärlet från rost. Här är stegen för att bränna in gjutjärn.
- Rengör gjutjärnet noggrant från smuts, fett och andra avlagringar med varmt vatten. Använd inte rengöringsmedel för detta, eftersom dessa tar bort det naturliga skyddande lagret på gjutjärnet.
- Torka gjutjärnet ordentligt med en handduk eller låt det lufttorka.
- Applicera ett tunt lager vegetabilisk olja (till exempel raps- eller solrosolja) på hela gjutjärnet, inklusive handtaget och botten.
- Placera det oljade gjutjärnet på en bakplåt i en förvärmd ugn vid 200 till 230 °C i cirka 1 till 2 timmar.
- Låt gjutjärnet svalna i ugnen.
Om det behövs, upprepa processen omedelbart efter inbränningen för att förbättra non-stick-beläggningen, eller bränn in gjutjärnet igen senare om det behövs. expondo önskar dig mycket nöje med att tillaga många läckra rätter i köksutrustning i gjutjärn.
Dela