Det är sommar och stekande sol. Vår kulinariska expert Michał tillbringar årets varmaste dagar i den polska staden Olsztyn i Ermland-Masuriens vojvodskap. För att matcha den vackra naturen och sjölandskapet lagar han något tropiskt en dag som denna – nämligen en snabb fiskcurry med skaldjur!
Det är sommar och stekande sol. Vår kulinariska expert Michał tillbringar årets varmaste dagar i den polska staden Olsztyn i Ermland-Masuriens vojvodskap. För att matcha den vackra naturen och sjölandskapet lagar han något tropiskt en dag som denna – nämligen en snabb fiskcurry med skaldjur!
Innan du sätter igång med din fiskcurry: En svalkande tolkning av drinken Bellini
När det är varmt är det ofta värt att avstå från tung och fet mat och istället laga något lätt och näringsrikt. Fisk är alltid en bra idé. Men innan matlagningen kan du unna dig en läcker förfriskning! Michał rekommenderar en asiatisk variation på drinken Bellini – där persika byts ut mot mango. För att göra detta, häll cirka 30 g mangomassa i ett glas som kylts på förhand och fyll det med prosecco. Dekorera den uppfriskande drycken med ett körsbär. Skål!
Recept på enkel och snabblagad fiskcurry med skaldjur
Känner du inte för att stå i köket i det varma vädret? Michał känner likadant! Det är därför han tillagar fiskcurryn med grönsaker ute i friska luften och i en gjutjärnsgryta över elden. Tack vare hans avskalade recept på fiskcurry kan du laga en maträtt av restaurangkvalitet med en underbart fyllig smak, även under mera spartanska förhållanden. Tillsätt först lite smör eller olja och currypastan i grytan som hänger över elden. När pastan är lätt glaserad, tillsätt lite tomatpuré och stek en kort stund. Detta följs av:
- Tomater
- Hackad ingefära
- Vitlök
- Krossat citrongräs
- Schalottenlök i båtar
- Hackad chili
Blanda ihop allt och häll sedan i kokosmjölk. Tillsätt lite grönsaksbuljong om det behövs. Koka upp ingredienserna och tillsätt sedan risnudlarna. Dessa behöver inte blötläggas eller kokas i förväg eftersom curryn behöver lite tid att koka. Servera sedan curryn med skaldjur. Beroende på vad du tycker om kan du använda en kombination av musslor, räkor och fisk. Om du vill att rätten ska vara matigare, tillsätt lite jackfruit till fiskcurryn.
Förresten, det finns huvudsakligen två sätt att tillaga skaldjur:
- Väldigt snabbt vid hög temperatur, eller
- väldigt långsamt vid låg temperatur.
Vår expert föredrar det första alternativet eftersom skaldjuren behåller sin smak och inte får en seg konsistens.
Lägg nu ett lock på grytan och koka fiskcurryn med kokosmjölk och grönsaker i ca 3 till 4 minuter tills musslorna öppnar sig. Till sist tillsätter du hackad koriander och persilja samt skivad salladslök. Blanda allt ordentligt och smaka av fiskcurryn med agavesirap och lime. Smaklig måltid!
Michał Orłowski – chefskock för renommerade restauranger i Sydney och Warszawa. Erfaren och professionell gästgivare. Michał började sin gastronomiska resa redan i tonåren. På somrarna arbetade han som bartender och upptäckte sin kärlek till gastronomi. Under åren skaffade han sig många erfarenheter, fördjupade sina kunskaper och fulländade sitt hantverk. 2007 reste han till Australien där han finslipade sina kunskaper. Efter hemkomsten var han köksmästare på restaurangen Lars, Lars & Lars i Poznań. Han delar med sig av sina kunskaper och praktiska tips på YouTube-kanalen Chef’s Gear.
Dela