När du röker mat dödas bakterier och andra mikroorganismer, vilket förhindrar köttet eller fisken från att bli dålig och förlänger hållbarheten. Idag spelar just den här aspekten en mindre roll när du använder ett elektriskt rökskåp. Det handlar numera oftast om att ge maten den där unika smaken.
När du röker mat dödas bakterier och andra mikroorganismer, vilket förhindrar köttet eller fisken från att bli dålig och förlänger hållbarheten. Idag spelar just den här aspekten en mindre roll när du använder ett elektriskt rökskåp. Det handlar numera oftast om att ge maten den där unika smaken.
Rökning är en väldigt gammal kulturteknik som i första hand traditionellt har använts för att förlänga hållbarheten på kött och fisk. Förr i tiden var det i princip rutin att röka mat. Den färska maten, som vanligtvis först var inlagd i salt, fästes nära matlagningsplatsen eller vid ventilerna i taket och röktes på så sätt av rök som producerades vid tillagning och uppvärmning. Det var först med tiden som separata rökhus byggdes, där stora mängder fisk och kött röktes på en avskild plats från boendet. Med utvecklingen av elektriska rökskåp blev tekniken för hur man röker mat ännu mer fulländad.
Ha läget under kontroll med ett elektriskt rökskåp
Oavsett om det rör sig om fisk eller kött använder du en specifik temperatur för att varmröka varje livsmedel. Ifall du använder en vedeldad rökugn kan du också nå upp till höga temperaturer, men då kan du inte kontrollera värmen på samma sätt över en längre tid. Rökkammare som värms upp med ved förlorar nämligen upp till 40 °C i värme under rökning om de inte värms upp kontinuerligt. Temperaturväxlingarna är alltså väldigt stora, särskilt över längre tidsperioder, och man måste hela tiden kontrollera temperaturen vilket leder till mer jobb.
I ett rökskåp som drivs med el styr en termostat temperaturen, och aktiverar automatiskt värmeslingorna så fort den uppmätta temperaturen avviker från den inställda temperaturen. Den håller koll på temperaturen åt dig, så att du kan ägna dig åt annat. Den upprätthåller också den specifika temperaturen som du behöver mer genomgående och utan stora fluktuationer, så att du får ett bättre rökresultat.
Utöver temperaturen är rökkvaliteten av en avgörande betydelse för dina produkter. Bäst resultat kan du uppnå med rökflis, som sakta får pyra under rökning. Se till att träet inte brinner och att det bara glöder, så att du får en jämn rökutveckling. För att förhindra att röken kommer ut under rökningen, reglera temperaturen utanför enheten. En utdragbar låda låter dig lägga till nya spån utifrån och in i rökskåpets inre.
Elektriska rökskåp har flera fördelar:
- Konstant temperatur – ett elektrisk rökskåp ger möjligheten att exakt kontrollera temperaturen och hålla den på en konstant nivå. Till skillnad från traditionella rökugnar som förlitar sig på vedeld eller kol ställer du in temperaturen med precision i ett elektriskt rökskåp.
- Enkel användning – Eldrivna rökskåp är väldigt enkla att använda och kräver inga komplicerade förberedelser. De flesta modeller har en enkel kontrollpanel där du ställer in temperaturen och röktiden.
- Mindre rökutsläpp – Eftersom elektriska rökare drivs med el får du mindre rökutsläpp än med traditionella rökare, som är beroende av trä eller kol.
- Kompakta och platsbesparande – elektriska rökskåp är ofta mer kompakta och utrymmeseffektiva än traditionella rökugnar, vilket gör dem idealiska för användning om du har begränsat med utrymme.
- Minskad brandrisk – eftersom de inte kräver en öppen låga är elektriska rökskåp säkrare än traditionella rökskåp. Det då finns ingen risk för brand som orsakas av flygande gnistor eller obevakad eld.
Nyttigt och gott – att röka fisk och kött med ett elektriskt rökskåp
Älskar du grillat , eftersom det ger köttet den där rökiga tonen? Rökt kött eller fisk utlovar mer av den goda smaken och har extra fördelar när det kommer till hälsa. I princip finns det två positiva effekter som gör skillnad vid rökning. Röken dödar bakterier och mikroorganismer. Därför har köttet inte bara längre hållbarhet utan är också säkrare att äta. Dessutom tillagas fisken och kött i rökskåpet vid lägre temperaturer. På så sätt undviker du att det bildas alltför skadliga ämnen, som PAH eller HAA vid tillagning, eftersom dessa ofta uppstår vid grillning över 180 °C.
Men även vid rökning undviker man inte skadliga eller ens cancerframkallande ämnen helt. Ändå finns det positiva hälsoeffekter om man jämför med grillning. Till exempel tappar fisk mycket vatten vid rökning, så att protein- och mineralinnehållet blir högre per portion. Dessutom gör den skonsamma tillagningsmetoden att endast ett fåtal vitaminer går förlorade. I kontrast till grillad fisk saltas rökt fisk i förväg, så du bör vara uppmärksam på salthalten när du äter den.
Med kraftfulla elektriska rökskåp kan du fylla matförråden
Om du vill röka mat i en privat miljö finns också rökgrytor, som är betydligt mindre än elektriska rökskåp. De är idealiska för små portioner kött eller två till tre fiskar per rökomgång. I ett elektriskt rökskåp röker man däremot stora mängder kött eller fisk. Eftersom röken inte bara förädlar maten utan också bevarar den är produktionen av stora mängder rökt fisk eller kött inte bara användbar inom fiske eller charkuteri, utan också för små och medelstora restauranger.
Vill du bjuda på olika rökta läckerheter? I rökskåpet finns gott om plats för fisk och kött, så att du kan få många sorters delikatesser. Som grundprincip placerar du antingen maten som ska rökas på genomsläppliga galler eller hänger dem på krokar i rökugnen. På så sätt utnyttjar du hela innerskåpets volym. Eller så kan du kombinera olika sorters fisk i samma rökskåp. Då bör man vara uppmärksam på olika tillagningstider och ta bort fisk som blir klar tidigare. För detta använder du timern på ditt elektriska rökskåp.
Eftersom rökning alltid såklart också innebär rök ska du alltid göra det utomhus. Gör det gärna offentligt för att locka kunder med den goda rökdoften. Att röka din mat själv inger förtroende för att rätterna du erbjuder är färska. Plocka därför bort den nyrökta fisken eller skinkan framför dina kunder. Dessutom stimulerar ett rökskåp dina gästers nyfikenhet och kanske till och med får dem att vilja ha en meny med nyrökta specialiteter!
Rostfria elektriska rökskåp är hygieniska och lätta att rengöra
Sot, aska och glödrester – med rökning förknippar man inte bara autentisk smak, utan även smutsiga rökhus som är svåra att få rent. Men att ha ett elektrisk rökskåp är mycket bättre än du kanske tror. En riktig fördel är grundkonstruktionen av rostfritt stål. Materialet är inte bara särskilt värmebeständigt, utan imponerar också med sina släta ytor i rostfritt stål, som du lätt kan rengöra.
Men inne i själva rökkammaren finns fler saker som plockar poäng när det kommer till hygien, som att du till exempel tar bort askan med en uppsamlingsbehållare. Under drift skyddas värmeslingorna av behållaren. Även den lilla mängden fett som droppar från fisk och kött vid rökning fångas upp säkert i behållaren. Rörliga element, som galler eller krokar kan enkelt tas bort för grundlig rengöring. De här delarna är också tillverkade av lättskött, livsmedelssäkert rostfritt stål, så att varornas kvalitet alltid bevaras.
FAQ: Vanliga frågor med snabba svar
Kan jag också använda ett rökskåp inomhus?
Varje rökskåp producerar rök, som släpps ut kontinuerligt genom en skorsten under rökning. Därför bör du alltid ställa upp rökskåpet utomhus, helst skyddat från regn.
Vad är skillnaden på ett traditionellt och ett elektriskt rökskåp?
Traditionella rökmetoder använder trä för att värma rökkammaren. Trä används då både för att värma upp, med öppen eld och för själva rökningen. Du måste följa brandskyddsföreskrifternas krav för livsmedel- och restaurangverksamhet. Med ett elektriskt rökskåp använder du en säker värmespiral för uppvärmning. För rökutvecklingen kan du ta en mindre mängd rökspån och då är alltså själva rökningen separat från uppvärmningsprocessen. Du styr värmen lättare och får mer exakta resultat.
Vad kan jag röka i ett elektriskt rökskåp?
Vad sägs om kött, fisk, ost, tofu eller grönsaker? Alla rätter som traditionellt röks kan tillagas i ett elektriskt rökskåp.
Dela